donderdag 16 augustus 2012

Stoer

In Australië zijn ze nu zo ver: sigaretten mogen alleen nog verkocht worden in een uniforme, zeer onaantrekkelijke uitziende verpakking. Zal dat het roken verminderen? Ik vrees van niet. Ik trek me al jaren niets aan van al die waarschuwingen die nu al bij ons op alle verpakkingen moeten staan. Ik weet dat roken slecht is, maar ik ben verslaafd. Drugsverslaafden weten ook dat het gebruik van heroïne en cocaïne slecht voor de gezondheid is, maar ze gaan toch door. Ik denk niet dat alcoholisten de fles zullen laten staan als alle dranken in dezelfde flessen verkocht worden.

Ik ben er helemaal voor dat het roken door jongeren ontmoedigd wordt, maar zo'n onaantrekkelijke verpakking zou wel eens contraproductief kunnen werken. Je hoeft maar zo'n pakje tevoorschijn te halen om op te vallen. Je geeft op een simpele manier aan dat je je niets aantrekt van wat 'ze' vinden van het feit dat je rookt. Het staat wel 'stoer' zo'n pakje sigaretten. Daarmee kun je je beter van de rest onderscheiden dan met een paar schoenen van Nike of de laatste versie van de iPhone.

We zullen hier wel wachten tot de EU zo'n uniforme verpakking gaat voorschrijven. Dat kan nog wel even duren, want volgens mij roken ze in de Oost-Europese lidstaten nog heel wat meer dan hier, dus die zie ik niet zo gauw instemmen. En wij houden er toch ook niet van dat 'Brussel' ons van alles voorschrijft?
x