woensdag 31 augustus 2016

NACHT

Op 5 november a.s. vindt van 19:00 tot 02:00 uur al weer de zeventiende Museumnacht Amsterdam plaats, las ik in Het PAROOL. Tijdens de Museumnacht wordt geprobeerd de Amsterdamse jongeren, die zelf niet vaak musea bezoeken, warm te maken voor kunst en cultuur. Naast traditionele kunst is er veel aandacht voor muziek, film en spoken word. (Is "spoken word" een speciale vorm van kunst, die we in het Nederlands niet kunnen aanduiden met 'gesproken woord', of wil iemand hier een beetje interessant doen?)

Kun je jongeren alleen warm maken voor kunst en cultuur als je al die 'oude troep' combineert met andere dingen? Rappen bij de Nachtwacht? Hiphop bij Van Gogh? Een film draaien in het Scheepvaartmuseum?

Waarom al die moeite om de jongeren overal naar toe te slepen? Ik kan me niet herinneren dat toen ik jongere was mijn leeftijdgenoten en ik massaal naar de musea trokken. Volgens mij maakte ook niemand zich daar zorgen over. T.z.t. zouden we daar wel eens naar toe gaan. Dat deden we ook. Maar eerlijk gezegd kunnen er jaren voorbij gaan dat ik niet in een museum kom. Of alleen in een buitenlandse stad, zoals het Prado en de Uffizi. Wanneer komt er een actie om oudjes als ik naar het musem te lokken? Ik ben benieuwd wat voor extra's ze daarvoor gaan ontwikkelen.

Komt er nu een zeventiende museumnacht omdat de zestien voorgaande een doorslaand succes waren? Met 'succes' bedoel ik niet dat die nachten druk bezocht werden. Dat zal best. Bedenk iets geks en er komen wel mensen op af. Is er eigenlijk wel eens onderzocht of de jongere bezoekers daarna ook vaker naar musea gingen?

We leven in een stad met een ontzettend levendige cultuursector, binnen en buiten de ring. Onze Museumnacht moet daar een afspiegeling van zijn," aldus Meredith van N8, organisator van de Museumnacht. Waar haalt ze de onzin vandaan? Als die Museumnacht een afspiegeling zou zijn, zouden er dagelijks in de musea activiteiten zijn om jongeren "warm te maken voor kunst en cultuur".