zondag 17 mei 2015

GEMIST(?)

In Trouw las ik een kop die ik graag zelf bedacht en geschreven zou hebben: Rembrandt gemist: wat is daar nou erg aan?

Vandaag is de laatste dag dat de tentoonstelling 'Late Rembrandt' bezocht kan worden, maar op de website viel gisteren al dit te lezen: Het is helaas niet meer mogelijk online kaarten te boeken voor Late Rembrandt. Het maximum aantal personen is voor alle tijdsblokken bereikt. Ik zou er vandaag niet op de bonnefooi heengaan, want als je er al toegelaten wordt, kun je alleen iets van al die meesterwerken zien, als je toevallig vooraan staat, of de lengte heb van een gewaardeerde volleyballer.

Leonie Breebaart, de schrijfster van het artikel in Trouw, schriijft o.a.: Wat u verder ook mag vinden van Wim Pijbes (ik vond het een beetje kinderachtig dat hij zo nadrukkelijk met president Obama voor 'De Nachtwacht' op de foto wilde), als marketing-strateeg is hij zijn gewicht in goud waard. Het 'Rijks' mag zich gelukkig prijzen met een directeur die de macht van de marktwerking verstaat en gebruikt. Pijbes heeft er, met andere woorden, alles aan gedaan (en met succes) de tentoonstelling tot een hype te maken. Zoals alle hypes wordt ook deze door veel mensen gevolgd, niet (alleen) uit interesse, maar om tegen je omgeving gezegd te kunnen hebben, dat je er ook geweest bent en dat het werkelijk onvergetelijk was.

De afgelopen tientallen jaren heb ik niet te tellen aantallen concerten, films, tentoonstellingen, bezienswaardigheden, ontmoetingen etc. 'gemist'. Gemist in de zin van: ik was er niet bij. Gezien mijn huidige conditie (die echt niet beter wordt) zal ik niet meer naar het buitenland gaan. IJsland, Patagonië en het Great Barrier Reef zal ik dus nooit te zien krijgen. Maar ik heb wel Monument Valley gezien, ik heb met de Tranz Alpine gereisd, ik heb diverse malen door Njatsosvagge gelopen:


Ik heb met Boukje twee weken op het Griekse eiland Karpathos beleefd, de enige gezamenlijke vakantiereis, waarbij we niet gefietst, nauwelijks gewandeld en niet gekampeerd hebben. Het was een onvergetelijke vakantie, die ik voor geen goud gemist zou willen hebben.

Laat je niets wijsmaken. Als je naar jouw idee tot op heden een plezierig/gelukkig leven hebt geleid, heb je helemaal niets gemist.