zondag 26 juli 2015

WAARSCHUWING

Die hebben we dus maar vast gehad:  de zwaaarste julistorm van de afgelopen honderd jaar. Gisteren om 16:00 uur reed ik met de taxi van Connexxion naar Amstelveen. Alleen in mijn jeugd heb ik, na een windhoos, meer afgewaaide takken en omgewaaide bomen gezien. Om 21:00 uur ging ik weer naar huis. De door de storm aangerichte ravage was nog wat groter.

Natuurlijk zullen er nog sceptici zijn die menen dat deze storm niets te maken heeft met 'global warming'. Ik ben momenteel een boek aan het lezen van Naomi Klein, THIS CHANGES EVERYTHING, Capitalism vs.  the Climate (Verander nu, voor het klimaat alles verandert, uitgeverij De Geus).  Daar word je niet vrolijk van. We kunnen natuurlijk doorgaan met het aanjagen van onze economie en het vermeerderen van onze inkomsten door het blijven gebruiken van olie, kolen en aardgas om energie op te wekken. Dan blijven we dus CO2 in het milieu dumpen. Misschien maken 'onze' kleinkinderen dan wel mee dat ze aan het strand van Zandvoort dezelfde temperaturen meemaken als die welke 'wij' kennen van Kreta en Benidorm. Dan ligt de de Sahara wellicht wat noordelijker. Dan wordt er mogelijk minder voedsel geproduceerd en meer honger geleden.

In ieder geval kunnen we niet zeggen dat het milieu ons van tijd tot tijd geen waarschuwing geeft. Gisteren kregen we er weer een.