vrijdag 1 april 2016

SOCIAAL

Je wacht al jaren op een sociale huurwoning. Dan komt er zo'n asielzoeker, die nog geen cent heeft bijgedragen aan de welvaart in dit land, sterker nog: die alleen maar geld gekost heeft. En die krijgt zomaar een sociale huurwoning. Schandalig, toch?

Ja, als je een beetje goedgelovig bent, geloof je al gauw dat jouw verblijf op de wachtlijst voor een sociale huurwoning langer duurt, vooral door die asielzoekers die worden voorgetrokken. O, zeker, door die voor geweld gevluchte Syriërs en Eritreërs kan het echt wel iets langer duren voor jij die woning met een voor jou betaalbare huurwoning in Amsterdam krijgt. Maar als je Het PAROOL leest, zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen, dat gewone Nederlanders en jouw sociale huurwoning inpikken, met medeweten van puur Nederlandse instanties als woningcorporaties.

Woningcorporaties en particulieren verkopen hun sociale huurwoningen, nieuwe worden er nauwelijks gebouwd. In een aantal buurten is het aantal ver onder de kritische grens van 35 procent gezakt. (...) Huurdersverenigingen bespraken vorige week in een besloten vergadering met de gemeente en woningcorporaties wat daar tegen gedaan moet worden, maar kwamen er niet uit. (...) In buurten als De Pijp en Oud-West zakt het percentage omdat particulieren hun sociale huurwoningen verkopen of in de vrije sector verhuren zodra ze vrijkomen.

Ik heb het er hier al eerder over gehad: woningen in wat vroeger 'achterbuurten' of 'volksbuurten' waren, worden in toenemende mate verkocht aan hipsters en yuppen. Woningcorporaties moeten grote bedragen aan de overheid betalen en om dat te kunnen doen verkopen ze hun sociale huurwoningen of maken er woningen in de vrije sector van door de huren te verhogen. "Je zou denken dat alle alarmbellen rinkelen. Maar corporaties blijven woningen verkopen, ook in Centrum en Zuid. Ze willen geen enkele afspraak maken."

Als we nog een paar jaar zo doorgaan, krijgt Amsterdam, bijvoorbeeld in Nieuw West, zijn eigen 'banlieus'. Kunnen we ons gaan afvragen waar die criminaliteit toch vandaan komt.