vrijdag 4 februari 2011

Valentijn

In de nieuwsbrief van Selexyz, die ik vanmiddag ontving, las ik onder de kop

Een Valentijnsdag om niet te vergeten:

Feestelijke hoogtepunten van Cocky Cox

Niet alleen Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Ook tijdens de overige feestdagen is seks niet weg te denken. Dat was vroeger al zo. Driekoningen, Pasen en dierendag: wat een feest!

Sappige achtergronden met smeuïge illustraties van Fred de Heij. Plus: 12 erotische sterrenbeelden, 9 schaamhaarcoupes & 7 stoute sprookjes: van Doorndoosje tot Hans en Tietje.

Dus als je nog zoekende bent naar een cadeau ...
x

Model

Trouw schrijft vandaag:
Een ruime meerderheid van de bevolking in het Midden-Oosten ziet Turkije als een modelland waar democratie en islam op een goede manier samengaan. Twee derde van de ondervraagden in Saoedi-Arabië, Irak, Iran, Jordanië, Libanon, Syrië en de Palestijnse gebieden wil in eigen land ook het 'Turkse model'.
(Onderstreping toegevoegd.)

Nu maar wachten op het commentaar van Geert Wilders
x

Regio's

In Trouw las ik gisteren dat in Denemarken vier jaar geleden de veertien provincies zijn afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwamen vijf regio's. Uit onderzoek is nu gebleken dat de Denen voor de provincies niet warm liepen en voor de regio's evenmin. Het lijkt Nederland wel. Alleen hebben we de provincies nog niet afgeschaft, al wordt dat van tijd tot tijd wel eens voorgesteld.

Gisteren om 10:21:07 uur telde Nederland volgens het CBS 16.665.417 inwoners. We hebben een overheid die het samenleven van al die mensen in goede banen moeten leiden. Nu moet je defensie en de relaties met de grote buitenwereld niet per gemeente willen regelen. Je moet ook niet vanuit één centraal punt willen bepalen op welke plaatsen in Nederland zebrapaden moeten worden aangelegd. Dan hebben we het over duidelijke zaken: voor het ene heb je rijksoverheid, voor het andere de gemeentelijke. Dus schaf de provincies maar af. We gaan alleen nog even van geval tot geval bekijken wat de rijksoverheid en wat de gemeente doet. Voorbeeldje: de rijksoverheid doet de treinen en de gemeenten doen de rest van het openbaar vervoer.

Was het maar zo eenvoudig. Amsterdam heeft het GVB met trams, bussen en metro. Maar de gemeenten Diemen en Amstelveen, om er maar twee te noemen, hebben gek genoeg nooit hun eigen vervoersmaatschappijen gehad. Daar reden bussen van een particuliere maatschappij. Al weer een tijd terug trok het GVB tram 9 door tot in Diemen en tramlijn 5 en metrolijn 51 tot in Amstelveen. Dat moest een beetje afgestemd worden met die buslijnen. Intussen regelt Amsterdam samen met 15 omliggende gemeenten het openbaar vervoer. Dat doen ze in de 'Stadsregio Amsterdam'. Er zijn maar weinig inwoners van die regio die weten dat die regio überhaupt bestaat en hoe die bestuurd wordt. Die willen alleen maar dat metro, bus en tram op de afgesproken tijd rijden. In de rest van de provincie Noord-Holland wordt het openbaar (bus)vervoer door het bestuur van de provincie geregeld. Waarom niet door regio's? Goeie vraag.

Toen er laatst in Moerdijk iets ontplofte werden we weer eens met de neus gedrukt op het feit dat het milieu zich niets van gemeentelijke en provinciale grenzen aantrekt. Dus er draafden diverse burgemeesters, regionale brandweer en politie en een landelijk RIVM op. En zoals je weet hebben instanties de vervelende gewoonte langs elkaar heen te werken. Het begint natuurlijk met het afgeven van een vergunning om met (eventueel) gevaarlijke stoffen te mogen werken. Wie moet die vergunning geven: de gemeente, de regio, de provincie of het rijk? In de tijd dat we nog een Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden waren kwamen we daar nooit helemaal uit. Een paar honderd jaar later is er nog niet veel veranderd.
x