zondag 23 augustus 2015

PLUSPUNT

Zoals ik hier al eerder schreef heb ik genoeg van Sail gezien in het NOS-journaal. Eergisteren ben ik toch even naar het IJ gegaan, niet om naar de tallships te kijken, maar om het 'randgebeuren' te bekijken. Op het kaartje hieronder zie je welke route ik gevolgd heb.
Ik begon links, op het IJplein, waar ik ook de pont neem, als ik niet via de IJtunnel naar de andere kant van het IJ ga. In een krant, ik vermoed Het PAROOL, had ik gelezen dat mensen die direct aan het IJplein wonen, zich beklaagden over stinkende friettenten direct onder hun raam, mannen die tegen de muren piesten en een ontzettende herrie. Volgens mij hadden die mensen volkomen gelijk met hun klachten.

In Het PAROOL  van gisteren stond een ingezonden brief van Jeroen Zonneveld, die aan het Azartplein (X) op het Javaeiland woont. Het Javaeiland wordt omringd door tallships. Je kan het als het epicentrum van Sail beschouwen. Daar zullen, naar ik aanneem, de meeste bezoekers geweest zijn.

Het gebouw (waarin Jeroen woont) is sinds zaterdag met akelige zwarte hekken afgesloten van het Azartplein. Wij kunnen bijna geen kant meer op. Hulpdiensten kunnen het gebouw nog slechts zeer moeizaam bereiken. Dat terwijl de gemeente had beloofd dat alle gebouwen toegankelijk zouden blijven voor bewoners en bedrijven.

Zonder overleg met ons is besloten een walmend frietkot, een Unoxworsttent, een grilltent en een ijstent pal voor ons gebouw op te stellen. (...) En dan hebben we het nog niet over de hijsbak van De Telegraaf, waardoor dagenlang nieuwsgierige bezoekers voor onze ramen hangen met camera's in de aanslag. Onze privacy is in het geding.

Je kunt er volgens mij ook nog eens donder op zeggen dat, net als bij andere grote 'feestelijkheden' (Koningsdag, Gay Pride Canal Parade, Uitmarkt) het publiek een enorme berg afval achterlaat.

Zelf merk ik verder weinig van Sail. Alleen hoor ik 's avonds het geknal van het vuurwerk. (Ik zie het niet, want vanuit mijn woonkamer kijk ik de verkeerde kant op.)  Gelukkig begon het gisteravond pas na afloop van het Prinsengrachtconcert.

Sail heeft t.o.v. die andere evenementen één pluspunt: het woedt maar eens in de vijf jaar.