zaterdag 21 januari 2017

DEMOCRATISCH

"Koopt Nederlandsche waar." "Eigen volk eerst!" Daar moest ik aan denken toen ik gisteren de eerste speech van (nu) president Trump hoorde. Maar het was niet allen Trump waaraan ik me stoorde. Er waren nog wat sprekers, onder wie ik geloof wel 6 geestelijken, behoorlijk veel voor wat in feite een seculier land is, waar kerk en staat gescheiden zijn.

Wanneer je een Amerikaans politicus, van welke partij ook, hoort spreken, weet zhij altijd de indruk te wekken, dat ze in de Verenigde Staten de democratie hebben uitgevonden en dat er ook geen democratischer land te wereld is. Nou, dat valt behoorlijk tegen. Een aantal jaren geleden publiceerde het blad The Economist een Democracy Index. Aan de hand van een aantal criteria werd bepaald hoe democratisch een land is en daarbij kwam een zekere rangorde tot stand. Op de plaatsen 1, 2 en 3 stonden Zweden, IJsland en, jawel, Nederland. De VS kwamen niet hoger dan plaats 17.

Ik zal echt niet beweren dat de VS geen democratisch land zijn, maar ze hebben ons en andere democratieën echt niets te leren. Hier in Europa hebben we nog niet zo lang geleden een muur afgebroken, Trump wil er weer een bouwen. Er zijn ongetwijfeld Amerikaanse banen naar lagelonenlanden verdwenen, maar dat was niet het beleid van de Amerikaanse overheid, maar van de zakenwereld, waarvan Trump geen onbelangrijk onderdeel was en is.

Ik heb de indruk dat Amerika onder Trump zich wat minder nadrukkelijk met (het beleid van) andere landen wil bemoeien. Dat werd wel eens tijd.