zondag 26 mei 2019

FRAUDE

Na de recente aardbeving in Groningen kwam het allemaal weer naar boven: de trage, stroperige, bureaucratische wijze waarop de overheid omgaat met het vergoeden van de kosten, zoals waardeverlies en herstelkosten van woningen.

Voor de vergoeding van de herstelkosten zie ik een simpele oplossing. De huiseigenaar vraagt een of meer aannemers een offerte te maken voor het herstel van de schade. Hij kiest voor de beste, (wat niet per se de goedkoopste hoeft te zijn) en stuurt die naar de Autoriteit Vergoeding Aardbevingsschade (of zoiets) die van de overheid een onbeperkt budget krijgt. De AVG maakt per ommegaande het bedrag van de offerte aan de huiseigenaar over. Iedereen blij.

De overheid is natuurlijk niet blij. Die wil altijd eerst controleren of de schade echt veroorzaakt is door een aardbeving en niet het gevolg ia van achterstallig onderhoud. Die ziet ook een reeks kongsi's van aannemers die veel te hoge kosten berekenen.  Hoeveel gaat het controleren van alle offertes kosten?

In de Volkskrant las ik: Nu de gaswinning versneld wordt afgebouwd, moeten mogelijk 15 duizend huizen in het Groningse aardbevingsgebied bouwkundig versterkt worden. Aanvankelijk werd rekening gehouden met 22 duizend te verstevigen panden.

Goed, ik denk dat er beduidend meer eerlijke dan oneerlijke Groningers zijn, maar stel je even voor dat per beschadigd huis voor gemiddeld € 25.000 gefraudeerd zou worden. Dan zou de overheid € 375.000.000 teveel uitbetalen. Is dat errug of is dat vreselijk? Tja, mooi is het natuurlijk niet, maar het is slechts 16,3%  van de nettowinst van Shell in 2018.

Je mag Shell natuurlijk niet beschuldigen van fraude en oplichterij, maar je mag wel zeggen dat deze multinational, al jaren, door allerlei op zich wettige trucjes geen cent belasting betaalt. In 2018 maakte Shell een nettowinst van 23,3 miljard euro. Als Shell daar gewoon 22,7% vennootschapsbelasting over zou betalen zou dat € 517.000.000 opleveren. Ik weet niet hoeveel Shell, via de NAM, aan het Groningse gas heeft verdiend, maar met de vennootschapsbelasting over de winst van vorig jaar zou je volgens mij, heel wat schade aan Groningse huizen en ook nog eens die fraude  van € 375.000.00 ruim kunnen herstellen. De overheid zou ook eens kunnen regelen dat Shell en allerlei buitenlandse brievenbusbedrijven gewoon belasting  betalen, net als al die brave Groningse burgers, die met angst en beven op de volgende aardbeving zitten te wachten.