zaterdag 18 december 2010

Bekendmaking

Gistermiddag, even na twaalf uur lees ik Het PAROOL (digitaal). De eerste kop:
Femke Halsema stapt per direct op

In het bericht staat een 'link' naar Twitter. Ik klik daarop en lees:

"Om half 2 zal ik tijdens een persconferentie mijn vertrek bekendmaken. Jolande Sap volgt me op"

Die tweet was rond half twaalf geplaatst en was 94 tekens lang. Ze had er dus nog 46 over voor iets meer duidelijkheid dan alleen dat ze die bekendmaking bekend ging maken. Bijvoorbeeld: 'Ben ziek', of 'Heb genoeg van de politiek', of 'Ik word misselijk iedere keer als ik Wilders zie'.

Het was al tegen de regels van GroenLinks in dat Femke bij de laatste verkiezingen opnieuw lijsttrekker werd en daarna opnieuw fractievoorzitter. Maar ze was natuurlijk wel een stemmentrekster voor die partij en dan zie je als congres wat door de vingers. En ook ik zal direct toegeven dat zij een uitstekend politica is, ik bedoel: was.

Het was bekend dat Femke aan haar laatste termijn bezig was, maar die termijn duurt tot de volgende verkiezingen. Dus als ze al na een half jaar de pijp aan Jolande Sap geeft, is mijn eerste reactie: KIEZERSBEDROG! Maar ik schortte mijn definitieve oordeel op tot na het kijken en luisteren naar de live uitzending van de persconferentie, die op 'Politiek24' te zien was.

De verklaringen die Femke gaf voor haar vertrek waren simpel: 'de tijd is gekomen' en 'dit is het meest verstandige moment'. Aan het vertrek en het overdragen van het voorzitterschap van de fractie bleek ook al maanden gewerkt te zijn: sinds duidelijk werd dat er een rechts kabinet zou komen. Het wil er bij niet in dat aan het begin van dit jaar niet ook al duidelijk was dat Jolande Sap een goede opvolger zou zijn. Maar ja, die was toch nog niet zó bekend als Femke en dus net iets minder geschikt als lijsttrekker, dus ...

Zoek ik nou spijkers op laag water? Het zal wel. Maar ik heb er niet voor gezorgd dat ze zo makkelijk te vinden zijn.

PS
Er is (al) weer een Beggarkort. Klik hier.
x