vrijdag 28 juli 2017

KATTEN

Grote kans dat u het katteninterview dat Eva Jinek vrijdag hield met PVV-leider Geert Wilders heeft gezien. Ruim een miljoen Nederlanders keken. Dat schreef collumniste Seada Nourhussen in Trouw. In het vervolg van de column toont ze de volgende tweet van haar hand:
Het lijkt me duidelijk: Seada vond het niet zo'n goede zet van Eva om zo'n 'lief' beeld van Wilders te schetsen.

Ik heb dat programma gezien. Onderdeel daarvan was een kattenspecial. Er waren ook katten aanwezig, bijvoorbeeld die van Jord Kelder. Eva zelf houdt ook van katten en heeft er twee. Ik kan daar inkomen. Ik houdt ook van katten en heb er ook twee gehad, de ene zestien, de andere achttien jaar. Wilders was niet aanwezig bij het studiogesprek; Eva was bij hem en zijn katten op bezoek gegaan.

Wilders heeft twee katten, uit het asiel. Daarvoor had hij drieëntwintig jaar drie katten uit hetzelfde nest. Hij vertelde hoe hij een daarvan had laten inslapen op de ochtend van de dag van de Algemene Beschouwingen. Moest dat tot ontroering leiden?

Eerlijk gezegd voelde ik me ook wat ongemakkelijk bij dat  gesprek met Wilders. Hij is nauwelijks te bewegen tot interviews en aan talkshows doet hij ook niet graag mee. Maar aardig overkomen via zijn katten wil hij wel. Als ik Eva was geweest, zou ik een andere keus gemaakt hebben.