dinsdag 1 september 2015

VLEES

Ik ben een vleeseter. Afgezien van allerlei ideologie, weet ik dat vlees eten erg oneconomisch is: er gaan, bijvoorbeekd, in een koe meer voedingsstoffen dan we eruit halen. Dat zou een reden kunnen zijn om vegetarisch te eten. Nu kun je tegenwoordig in de supermarkten produkten van 'De Vegetarische Slager' aanschaffen. Die zag ik wel eens aangeprezen als "niet van echt vlees te onderscheiden" (na bereiding ervan).

"Onderzoek alle dingen en behoud het goede", heb ik in mijn jeugd geleerd. Ik heb dus eens wat produkten van die vegetarische slager aangeschaft. Om te beginnen twee hamburgers. Ik heb ze 'puur' gegeten, dus zonder broodje en al die andere dingen die ze bij McDonald's en de Burger King aan die broodjes toevoegen. Bij McDonald's kom ik nooit, bij Burger King hoogstzelden. Bij mijn bezoeken aan Amerika heb ik in gewone restaurants wel eens hamburgers gegeten en die vond ik zeer goed te eten. Ik eet thuis wel eens hamburgers van echt vlees, die ik bij AH aanschaf. Ik kan alleen maar zeggen: die vegaburgers lijken er niet op.

Ik heb ook vegagehakt aangeschaft. Dat heb ik gebakken met ui, rucola, knoflook en rode peper en gemengd met groene pesto. Dat ging over de spagehetti. Ik zeg niet dat het niet te eten was, maar ik vond het ook niet voor herhaling vatbaar. Ik maak toch liever zelf gehakt van mager rundvlees (in de keukenmachine).

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. De meeste mensen halen die uit vlees, maar je kunt ook voldoende eiwitten uit planten, noten en vruchten halen. Met name peulvruchten bevatten veel eiwitten. Waarmee ik maar zeggen wil: je kunt heel goed vegetarisch eten, zonder al dat nepvlees te gebruiken. Ik heb sowieso een hekel aan alles wat op iets moet lijken. Ik ga dus niet iets eten dat op vlees lijkt.

Dat nepvlees van de vegetarische slager bestaat voor 87% uit soja. Dat vind ik nog een goede reden om het niet te gebruiken. Over de hele wereld maken oerbossen plaats voor sojaplantages. Van die soja wordt vooral veevoeder gemaakt, zodat wij weer vlees kunnen eten, maar ook sojamelk en -yoghurt.Maken die koeien melk voor niks en wordt de afzet van onze boeren nog minder.