zaterdag 16 mei 2015

INTEGRATIE

Trouw had gisteren een artikel waarin verslag werd gedaan van een gesprek met tien hoog opgeleide zwarte Amerikanen in Chicago. Ten overvloede wordt nog eens aangetoond dat zo'n 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de integratie van het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking bepaald nog niet succesvol is afgerond. De rellen in diverse Amerikaanse steden na het overlijden van zwarte burgers t.g.v. politieoptreden liggen nog vers in het geheugen. Opnieuw bleek dat op veel plaatsen nog sprake is van structureel racisme.

Je kunt niet zeggen dat zwarte Amerikanen niet hun best gedaan hebben om op constructieve wijze deel te nemen aan de Amerikaanse samenleving. Het is geen toeval dat Barack Obama president werd. Een universiteitsbestuurder heeft een mooie metafoor voor white privilege: "Het is als met een vis in het water. Die weet ook niet dat hij zwemt. Blanken vinden zichzelf zoveel beter. Het is de uitdaging dat niet op te slaan."

Zo'n vijftig jaar geleden kwamen Turken en Marokkanen in grote aantalllen naar ons land om hier het werk te doen dat we zelf niet wilden doen. Ze zouden hier tijdelijk zijn, maar velen bleven en inmiddels zijn we een paar genraties verder. Nu vinden 'wij' dat deze allochtonen onvoldoende hun best doen in 'onze' maatschappij te integreren. Misschien moeten 'wij' ons eens af gaan vragen of 'wij' wel voldoende ons best gedaan hebben. Ik vrees dat de integratie hier echt niet veel sneller zal gaan dan in de Verenigde Staten.