vrijdag 24 april 2009

Cirkel

Hij is een van de meest belachelijke uitvindingen sinds 1492, het jaar waarin de Spanjaarden niet alleen de Nieuwe Wereld ontdekten, maar ook een aldaar groeiende plant, nicotiana tabacum, die door de autochtone bevolking na droging en verdere verwerking als genotmiddel werd gebruikt. Ik heb het over de 'pafpaal' die je op de overdekte perrons van alle spoorwegstations aantreft. Deze paal geeft niet alleen de 'rookzone' aan, hij is tevens asbak. Wie wat vaker op stations komt zal het wel eens opgemerkt hebben: een overvloedig walmende pafpaal, waarin de gezamenlijk smeulende peuken tot as worden.

Laat me meteen een bekentenis doen. Ik ben altijd ruim vóór de vertrektijd van een trein op het aangewezen perron en ga daar staan roken. Ik gooi altijd zeer bewust een nog brandende peuk in die oversized asbak. Ik geef het grif toe: het is een kinderachtige handeling van een zeventiger, maar ik weet vooralsnog geen vreedzamer manier om mijn agressie naar aanleiding van allerlei rookverboden bot te vieren.

Er zijn ongetwjfeld treinreizigers geweest die hun ongenoegen over walmende pafpalen hebben geuit, want ProRail, lees ik in Trouw, gaat op de stations Groningen, Leeuwarden en Zwolle een proef nemen met de vervanger van de pafpaal, het 'pafputje', dat door ProRail de 'asbaktegel' wordt genoemd. Het is natuurlijk geen tegel, maar juist de afwezigheid van een tegel, die immers vervangen is door een rooster, waaronder zich de ruimte voor peuken bevindt. Dat rooster is het middelpunt van een gele cirkel met een straal van zes meter, waarbinnen de zich aan hun verslaving overgevende reizigers zich mogen bevinden.

We kunnen nu gaan zitten wachten op de protesten van de anti-rokers, want de ruimte waarbinnen de rokers zich mogen bevinden wordt, als de proef slaagt en in beleid wordt omgezet, in één klap VERDUBBELD! Immers, het roken is nu toegestaan binnen een afstand van drie meter van de pafpaal.

Kinderachtig als ik ben, heb ik een visioen. Ik vermoed dat er in het pafputje meer ruimte voor peuken is dan in de pafpaal. Daar ligt dus een veel grotere hoeveelheid materiaal dat kan blijven smeulen en voor rookontwikkeling kan zorgen. Daar gooi ik ook nog brandende peuken in.