donderdag 6 oktober 2016

KRULSPELD

Een dezer dagen ga ik naar een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Daar wil ik krulspelden bekijken. Heb ik dan wat met krulspelden? Nee hoor, maar het gaat hier niet om zomaar krulspelden, maar om krulspelden die het haar hebben vormgegeven van niemand minder dan Marilyn Monroe.

Vrijdag a.s. zou Marilyn 90 jaargeworden zijn. De Stichting Zonnebloem, las ik in Het PAROOL, brengt dan - het is vrijdag ook nog eens Nationale Ouderendag - een aantal oudjes die ook op die dag 90 jaar worden naar de tentoonstelling, waaronder een agenda, krulspelden en een ivoorwitte cocktailjurk. Alles bij elkaar zijn er 250 objecten te bekijken.

In mijn jonge jaren was Marilyn Monroe, althans volgens Wikipedia, een sekssymbool. Het beeld hieronder, uit de film 'The Seven Year Itch', was daarvan een voorbeeld, dat vandaag de dag alleen in zeer conservatieve kringen nog enig opzien zou baren.

Monroe heeft in zo'n dertig films gespeeld, waarvan ik er maar één gezien heb, 'Some Like it Hot', met Tony Curtis en Jack Lemon. Niet zo lang geleden heb ik hem nog eens op tv gezien. Ik vond hem nog steeds de moeite waard.

Voor alle duidelijkheid: natuurlijk ga ik niet echt naar die tentoonstelling. Er zijn actrices die ik stukken beter en mooier vond, maar in hun krulspelden ben ik ook niet geïnteresseerd.