zondag 19 december 2010

Herrie

In deze tijd en de komende maanden is het noorden van Finland (Fins Lapland) een redelijk populair vakantiegebied, vooral voor de wat kortere (wintersport)vakanties. Ik ben er nooit geweest, wel vaak in Zweeds Lapland, omdat ik nu eenmaal graag bergen zie en Finland is veel vlakker. Voor de kenners moet het echter een ideaal langlaufgebied zien. Wie van uitgestrekte, wat heuvelachtige en met besneeuwde vlakten of besneeuwde bossen houdt, komt hier volledig aan zijn trekken. Ook wie van rust en stilte houdt.

Tijdens het doornemen van de digitale kranten stuitte ik op een advertentie voor wintervakanties in Finland en moest constateren dat ook hier de grote gekte inmiddels hard heeft toegeslagen. Dat alleen de zeer geharde kampeerders hier in een tent verblijven kan ik me voorstellen. Ook ik (ooit een geharde kampeerder) zou hier in deze tijd logeren in een hotel of een houten hut, met verwarming. Maar dat is allemaal te gewoon geworden. Je kunt ook, tijdens een 'shortbreak' overnachten in een sneeuwiglo die, dacht ik, meer tot de habitat van de Inuit (Eskimo's) dan die van de Samen (Lappen) behoort. (Toen de Samen de zegeningen van onze cultuur nog niet deelachtig waren, verbleven ze 's winters in kota's, een soort plaggenhutten.) Ben je bang dat je iglo door te hoog opgestookte verwarming zal smelten, dan kun je ook voor een glazen iglo kiezen.

Niet iedereen houdt van langlaufen en wil je toch iets van de omgeving zien, dan neem je dus een slee, waarvoor een rendier gespannen is. Zo deden de Samen dat, dus waarom zou jij dat niet doen? Maar als je toch de iglo's uit Noord-Amerika importeert, waarom zou je dan niet meteen een paar husky's meenemen? Die zijn ook behoorlijk vaardig in het trekken van een slee. Het is eigenlijk verbazend dat nog niemand op het idee is gekomen het hele jaar door hier kameelsafari's te houden. Die beesten zijn niet alleen tegen grote hitte, maar ook tegen grote kou goed bestand.

Maar het ergste heb ik nog niet genoemd. De echt moderne mens beweegt zich snel en gemotoriseerd door welk landschap dan ook. Vergeet het rendier en de husky: neem een sneeuwscooter. In 1970 was ik vroeg in het jaar in (Zweeds) Lapland. Er lag nog zeer veel sneeuw, de meren lagen nog dichtgevroren. Het was er mooi en stil, behalve als die stilte doorbroken werd door een sneeuwscooter. Die dingen maken een pestherrie. Als de Samen die gebruiken, hebben ze gelijk. Wij gebruiken voor ons woon-werkverkeer ook geen diligence en trekschuit meer, maar een auto. Maar ik begrijp niet waarom je als toerist in een mooi natuurgebied met zo'n kreng het plezier van andere vakantiegangers wilt verstoren. Stel je even een stel crossmotoren op de Hoge Veluwe voor, of een paar waterscooters op het Naardermeer.
x