zondag 31 augustus 2008

Veep

Met de 'kop' in Trouw van gisteren was ik het helemaal eens:
McCain doet meesterzet tegen Obama
Ze is jonger dan Obama, 'nieuwer' dan Obama, ziet er minstens zo goed uit als Hillary Clinton en zet zich in voor duurzaamheid en schone energie: Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap van de Verenigde Staten.

De vice-president heeft in de VS in het algemeen politiek weinig in te brengen. Dick Cheney is een uitzondering, maar met George W. Bush als president is dat niet verwonderlijk. John McCain lijkt me niet het type dat zijn vice-president veel invloed zal geven, dus wat zal het uitmaken als Sarah werkelijk vice-president wordt? Maar: McCain is afgelopen vrijdag wel 72 geworden. Zeker, hij kan nog best 76 worden en mogelijk op zijn 80ste afscheid nemen van het Witte Huis. De kans dat hij tussentijds ineens geen president meer is, is toch wat groter dan bij een jongere kandidaat als Obama. Wie krijgen we dan als eerste vrouwelijke president?

Palin is fel tegen abortus, tegen het homohuwelijk en voor de doodstraf. Daarnaast is Palin al heel haar leven lid van de National Rifle Association die wapendracht als grondwettelijk recht verdedigt. Als ik een enigszins progressieve Amerikaanse kiezer was, zou ik me toch nog wel even achter het oor krabben voor ik mijn stem op McCain - en dus op Palin - zou uitbrengen.

Is Sarah Palin uitgekozen door John McCain zelf? Ik denk het niet. Ik denk dat zij is uitgekozen door zijn media-adviseurs en spindoctors. In zijn boek "The Image", schreef Daniel J. Boorstin : "Our national politics has become a competition for images or between images, rather than between ideals." Boorstin schreef dat al in 1961. Sindsdien is het alleen maar verder bergafwaarts gegaan. Hoeveel kiezers verdiepen zich werkelijk in wat de politici zeggen te zullen gaan doen wanneer zij gekozen worden? Na de onvermijdelijke tv-debatten tussen de twee kandidaten die we te zien zullen krijgen zal de vraag niet zijn: wat wilden zij nou? De vraag zal zijn: wie heeft het debat 'gewonnnen'? Wie heeft zich het best gepresenteerd? Moge de beste acteur winnen.