maandag 30 januari 2017

SCHULDIG

Ik vind het een goede Nederlandse gewoonte dat van verdachten nooit de volledige (achter)naam genoemd, noch expliciete beelden van het gezicht in de media worden vermeld/getoond. Immers, mensen worden onschuldig geacht, zolang de schuld niet door een rechter is vastgesteld. Ook familie van een verdachte, zelfs van een schuldige, heeft recht op privacy. (Kinderen mogen op school niet gepest worden omdat paps in de fout is gegaan.)

Een artikel in Het PAROOL laat zien hoe fout het kan  gaanals de anonimiteit niet gerespecteerd wordt. Camerabeelden van een Xenoswinkel laten zien hoe een bejaarde vrouw (78) haar portemonnee  bij de kassa laat liggen. Een iets minder bejaarde vrouw (68) ziet het, pakt de portemonnee op en steekt die in eigen zak. Inderdaad, niet netjes, maar nou ook bepaald geen halsmisdaad.

De camerabeelden worden getoond in een opsporingsprogramma van RTV Oost. De officier van justitie besluit dat de dievegge herkenbaar in beeld gebracht mag worden. Na de uitzending kreeg de vrouw op internet vele verwensingen naar haar hoofd. (...) Het is 430 duizend keer bekeken en riant van commentaar voorzien: 'Stinkhoer', 'Vierendelen!', 'Wat een grafkop', 'Tering, het zal je moeder of oma zijn.'

De vrouw heeft zich kort na de uitzending bij de politie gemeld. Dat haalt de beelden van het net, maar die zijn in middels gekopieerd en geplaatst bij 'Dumpert'. Laat dat maar aan de jongens van 'Geen Stijl' over.

De vrouw pleegt zelfmoord.


Justitie zegt dat de beelden terecht zijn uitgezonden, ook al ging het 'slechts' om een enkelvoudige diefstal: 'We zouden dit de volgende keer opnieuw zo doen', zegt een woordvoerster.

Ik kijk er nooit naar, maar ik geloof dat 'Opsporing verzocht' een behoorlijk populair programma op NPO1 is. Daar worden ook wel eens beelden van verdachten getoond, maar dan gaat het wel over zwaardere misdaden.

Officier van justitie Ernst Pols, landelijk portefeuillehouder voor opsporingsprogramma's: 'Hoe vaak krijgen wij niet het verwijt: winkeldiefstallen en vernielingen zorgen voor honderden miljoenen aan schade - jullie hebben de beelden, waarom zetten jullie ze niet online? Moeten we tegen al die winkeliers en slachtoffers zeggen: joh, rot voor je, maar wees maar lekker slachtoffer, de privacy is belangrijker?' (Onderstreping toegevoegd.)

Tijdens de komende verkiezingsstrijd zijn er vast wel sprekers die de hierboven onderstreepte tekst graag zullen gebruiken.

Mocht dat nog niet duidelijk zijn: ik vind privacy heel belangrijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten