zaterdag 14 augustus 2010

Zakelijk

In Trouw van gisteren kwamen de fractieleiders van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie aan het woord naar aanleiding van de vraag: gaat u een kabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, steunen als het met voorstellen komt die in uw straatje passen of laat u het bij de eerste de beste gelegenheid vallen, alleen omdat het door die vermaledijde PVV gesteund wordt? (De vraag heb ik in eigen bewoordingen geherformuleerd.)

De vraag had Trouw ook aan mij kunnen voorleggen, want de antwoorden waren zoals verwacht: ze zullen het kabinet (als dat er ook werkelijk komt) "zakelijk" beoordelen. Natuurlijk ben ik ook maar een politieke tinnegieter, maar zo langzamerhand begin ik me af te vragen waar ze in Den Haag nou zo moeilijk over zitten te doen. Bij VVD en CDA zijn ze nu ook weer niet zó dom, dat ze niet van tevoren kunnen inschatten waarover ze met welke andere partij(en) tot een compromis kunnen komen. De VVD kan er ook voor kiezen met andere partijen een minderheidskabinet te vormen. De enige reden om voor de PVV te kiezen is, lijkt mij, dat Geert Wilders dan in ieder geval op een paar terreinen (met name die waarop hij 'populistisch links' is) zijn grote waffel moet houden en dat kan zijn electorale aantrekkingskracht alleen maar verminderen.

In de opiniepeilingen is momenteel de PVV even groot als de VVD. Zijn deelname aan de coalitiegesprekken wordt duidelijk op prijs gesteld. Ik neem aan dat dit gaat veranderen als de mensen de gevolgen van zo'n coalitie in hun portemonnee gaan voelen.

Een aardig detail kwam ik in de Volkskrant tegen. De VVD is tegen 'auto's pesten'. Maar ze wil ook bezuinigen. Wat heeft Anne Mulder (hij zit voor de VVD in de Tweede Kamer) nu ontdekt? Voor hybride auto's die zo goed voor het milieu zijn hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dat vinden zo veel mensen leuk dat er een gat van tientallen miljoenen in de begroting geslagen wordt. Dus wat zegt Anne nu? 'Belastingen zijn er niet om gedrag te veranderen maar om geld binnen te halen. Het risico is heel groot dat je met een gat in je begroting zit als mensen inderdaad hun gedrag veranderen.' (...) 'Dit lek moet worden gedicht, ook al is het een teleurstelling voor veel mensen die nu net zo'n auto hebben gekocht', zegt Mulder in het AD. Vreemd genoeg is de motivering voor een eigen risico in de zorg (ook een soort belasting) dat mensen nog even achter hun oren krabben voor ze naar de dokter gaan, gedragsverandering dus. Mag ik nu aannemen dat het voor de VVD toch gewoon een kwestie is van geld binnen halen?

Terzijde: Hoe zit dat met bronnenonderzoek bij het AD en de Volkskrant? Anne Mulder wordt met 'zij' en 'ze' aangeduid, maar als ik even googel en video's en foto's van Anne zie, lijkt hij heel erg op een man.
X