vrijdag 3 juli 2015

KWAAD

In het NOS-journaal was gisteren een kwade premier Rutte te zien. Kwaad was hij op de (vooral jonge) mensen die de afgelopen dagen in de Haagse Schilderswijk vernielingen aanrichtten bij protesten tegen het optreden van enkele politieagenten die de dood van een Antilliaanse buurtbewoner tot gevolg had.

Voor alle duidelijkheid: ik ben er ook falikant tegen dat bij protesten tegen welke (vermeende) misstand dan ook, mensen gebruik maken van geweld tegen personen en goederen die daar volledig buiten staan. Een theater of een filiaal van de ING hebben niets te maken met het optreden van de politie.

Maar waarom was Mark Rutte niet publiekelijk kwaad toen bekend werd dat agenten, dienaren van de door hem geleide overheid, verantwoordelijk bleken te zijn voor de dood van een arrestant? Bij soortgelijke gebeurtenissen in de VS bleek dat er sprake was van inherent, structureel racisme bij de politie. Ik durf nu niet te zeggen dat daarvan ook hier sprake is, maar in verschillende kranten lees ik, dat mensen 'met een kleurtje' meer dan dan witte mensen de kans lopen door de politie staande gehouden en gefouilleerd te worden. Als dat geen racisme is, is het toch op z'n minst discriminerend. Daar moet je als premier niet alleen kwaad om worden, daar moet je wat aan DOEN!