zaterdag 17 december 2016

SPANNING

Ik ben tegen referenda, maar als er weer een is, doe ik mee. Bij dat referendum over Oekraïne heb ik voor gestemd. Niet omdat ik zo gek op Oekraïne ben, maar omdat het in feite ging om voor of tegen de EU.

Wat ik en eigenlijk niemand wist, afgezien dan van Mark Rutte, maar dat is pas later duidelijk geworden, is dat het referendum vooral aan Rusland moest duidelijk maken dat de EU één gesloten front maakt tegenover Rusland. En door in meerderheid 'nee' te zeggen deden wij daar niet aan mee.

Nu heeft Rutte voor elkaar gekregen dat de andere EU-landen schriftelijk hebben bevestigd, dat in het verdrag niet staat, wat er niet in staat. Als hij nu in mei meteen had gezegd hoe belangrijk dat verdrag was om de Russen van ons af te houden, hadden misschien wel meer mensen "JA" gestemd en had hij ons niet zo lang in spanning hoeven te houden: tekent hij wel of tekent hij niet?

Intussen begint de jeugd van tegenwoordig misschien te begrijpen wat wij oudjes bedoelen, als we het over de Koude Oorlog hebben.