dinsdag 27 juni 2017

FILTER

De laatste jaren doe ik het niet veel meer, maar ik heb aardig wat bier gedronken in mijn leven. Ik zou me wat preciezer moeten uitdrukken. Ik heb veel pils(erner bier) gedronken. Ik dronk en drink vrijwel uitsluitend pils. Al die andere biersoorten zijn aan mij niet besteed. Ik hoef geen oud bruin, geen bockbier, geen Oud Zottegems, geen Cuvée des Trolls, geen Guinnes. Ze zullen best lekker zijn, maar ik houd het graag simpel.

Ik herinner me nog goed mijn opperste verbazing toen ik, voor 't eerst in een pub in Engeland, zag hoe in een bierglas een scheut limonadesiroop werd geschonken, waarna het vervolgens werd volgetapt met lager. "Hoe krijgen ze het weg?" vroeg ik me af. Nu is dat niets bijzonders meer. Radler is het helemaal: een mix van bier en citroenlimonade. Ik wil het niet eens proberen. Als ik bier wil, neem ik niet een drankje waaraan ook nog eens van alles is toegevoegd. Op een website las ik: "Omgerekend zitten er in een flesje van 330 milliliter vier tot zes suikerklontjes." Het verschilt per merk.

Bier is de laatste jaren iets geworden waarover je vooral veel moet ouwehoeren. Mij maakt het niets uit welk merk pils er ergens geschonken wordt. Amstel maakt al pils sinds 1870, dat ik prima vind weg te drinken. Al meer dan 100 jaar wordt dat bier gefilterd voordat het in flesjes of tonnen aan de consument wordt aangeboden. Voor dat filteren zal men ooit een goede reden hebben gehad.  Maar nu komen ze ineens met 'Amstel Ongefilterd'. Het zal wel weer een hit worden. 'Kenners' zullen zeggen dat ongefilterd veel lekkerder is. Je hoeft het mij niet aan te bieden. Geef mij maar een gewoon pilsje.