zaterdag 6 september 2008

Hel

As Alaskans we are excited about our Governor being selected as the nominee for Vice President. As residents of Wasilla, we are ecstatic about one of our own being thrust to the national forefront. However, as a church, it is not appropriate for us to endorse any one candidate over another. As believers, we are reminded in 2 Peter 2.13 that we are to submit to those in authority. 1 Timothy 2.1-2 tells us pray for those in authority. This we will do no matter who is elected. We wish the best to Governor Palin, and Senator McCain, as well as to Senator Obama and Senator Biden. Dit staat te lezen in een officiële verklaring van 3 september jl. van de Wasilla Assembly of God (WAG). Wasilla is een stadje in Alaska dat bij de laatste volkstelling (2000) een bevolking van 5469 personen had. De WAG is een Pinksterbewegingachtige kerkgenootschap in Wasilla. We kunnen rustig stellen dat op mondiaal niveau Wasilla en de WAG niet van cruciaal belang zijn.

Wasilla is ineens in het nieuws omdat Sarah Palin, je weet wel, de 'running mate' van John McCain, daar vandaan komt. Wie daar woont, lees ik in Trouw, is Ed Kalnins, dominee van de WAG en nogal rechts. Kalnins is, meldt persbureau RNS, bepaald Republikeins – daar is niets mis mee. Maar hij gaat ook als een boeteprediker tekeer tegen iedereen die kritiek heeft op de zittende president Bush: critici gaan volgens Kalnins regelrecht naar de hel, uit het oogpunt van pinkstervoorgangers een uiterst realistisch vooruitzicht voor grote zondaren.
Al eerder, bij de vorige presidentsverkiezingen in 2004, wist hij bijna zeker dat de aanhang van de toenmalige Democratische kandidaat bij de hemelpoort geen toegang zouden krijgen. Dat is allemaal ook nog niet zo boeiend, want er zijn wel meer mensen die precies weten wie God gedurende de eeuwigheid in Zijn omgeving wil hebben. Het is nu pas, voor Amerikanen dan, interessant omdat Sarah Palin tot 2002 lid was van die WAG en nog afgelopen juni in een bijeenkomst daarvan het woord gevoerd heeft. Net als Barack Obama zit Sarah Palin ineens met een dominee die dingen roept waar niet haar hele achterban blij mee is.

In een gewoon democratisch land als Nederland piekert geen journalist erover nu eens haarfijn te gaan uitzoeken wat de dominee van bijvoorbeeld André Rouvoet te melden heeft. Het wordt pas boeiend als André Rouvoet in een gesprek bij Knevel & Van den Brink zelf zou beweren dat alle SP-stemmers rechtstreeks naar de hel zouden gaan en wat hem betreft ook konden lopen. We weten hier allemaal dat André het niet in zijn hoofd zal halen.

Als ik (de aanloop naar) de presidentsverkiezingen volg weet ik weer wat me tegenstaat in Amerika: het ondanks de scheiding van kerk en staat voortdurend roepen van "God bless America", het voortdurende praten over "this great nation", het voortdurend claimen van de beste democratie ter wereld te zijn. Als ik weer zo'n mensenmassa zie die extatisch de leider staat toe te juichen, zie ik ook de beelden voor me uit de film 'Triumph des Willens' van Leni Riefenstahl over het Nazi-congres in Neurenberg in 1934. Ik troost me dan met de gedachte dat ik in Nederland woon. Hier worden ook politieke bijeenkomsten gehouden. Godfried Bomans heeft daarover eens gezegd (ik citeer uit mijn hoofd): "Als in Nederland iemand op een spreekgestoelte gaat staan denkt iedereen in de zaal: wat doet hij op mijn plek?"

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER