donderdag 26 juni 2014

Kerk

Op een ANWB-paddenstoel zag ik dat ik nog enkele kilometers verwijderd was van Meddo. Natuurlijk had ik nog nooit gehoord van Meddo, maar, dacht ik 'Als een plaatsje groot genoeg is om op een paddenstoel vermeld te worden, is het ook groot genoeg om te beschikken over minstens één horecagelegenheid, waar men mij van een kop koffie en eventueel iets meer kan voorzien.'

Hoe klein een plaats ook is, die horecagelegenheid kan overal zijn en ik begin liever niet meteen met vragen. Gelukkig is er een regel die, naar mijn ervaring, in zo'n beetje alle Europese landen waar ik wel eens rondgefietst heb, opgaat: op een steenworp afstand van de kerk, als het althans een behoorlijk oude kerk is, vind je de kroeg.Dat stamt nog uit de tijd, dat het Calvinisme nog niet toegeslagen had en het dus de gewoonste zaak van de wereld was na de kerkdienst even iets vrolijkers te gaan doen onder het genot van een glaasje met het een of ander, want de priester hield de (mis)wijn voor zichzelf ('Unus pro omnibus.')

Het voordeel van het platteland is dat je een kerk al van een behoorlijke afstand ziet, dus eenmaal bij het dorp beland kun je er zo naartoe fietsen. En het klopte weer: op nog geen vijftig meter van de kerk bevindt zich 'Motor Motel Meddo', waar ik, het was inmiddels lunchtijd, een groentebouillon en een tosti bestelde en vervolgens een cappuccino. Er staan in deze streek trouwens nog aardig wat kerkjes die uit de 15e eeuw of daaromtrent stammen.