zondag 11 september 2016

RAT

Het is vandaag 11 september, oftewel  11/9. In Amerika zeggen ze 9/11. Daar zullen ze dus vandaag uitgebreid 9/11/2001 herdenken. Dat zullen 'ze' hier ongetwijfeld ook doen. Ik doe daar eens niet aan mee.

Gisteravond dacht ik: 'Laat me eens naar de SuperFreekShow kijken.' Freek (Vonk) is een bioloog. Reeds tijdens zijn studia was hij niet uit de media weg te slaan. Daarover lees je meer bij Wikipedia:

Mediacarrière

Tijdens zijn studie verscheen Vonk veelvuldig in de media, bijvoorbeeld in de programma's De Wereld Draait Door, GIEL en Vroege Vogels. Daarnaast schreef hij columns voor onder andere Sp!ts en KIJK.

Freek Vonk maakte en presenteerde vanaf 2012 diverse televisieprogramma's voor National Geographic en Discovery Channel. Vanaf januari 2012 zond de VPRO in Villa Achterwerk de serie Freek op safari uit. In 2014 maakte hij de serie Freek Vonk in Australië en voerde hij een actie onder de noemer Tientje voor T. rex om een skelet van een tyrannosaurus dat Leidse onderzoekers hadden ontdekt in de Verenigde Staten, in de collectie van het museum Naturalis te krijgen. In december gaf hij op televisie een hoorcollege in de reeks DWDD University met als onderwerp gif, waarnaar ongeveer 1,5 miljoen mensen keken.

Op 15 oktober 2015 won hij de Gouden Stuiver, een televisieprijs voor beste kinderprogramma.

In november 2015 begonnen de opnamen voor de vierdelige documentaireserie Freek Tegen De Stropers, die BNN in het voorjaar van 2016 uitzendt.

Als ik iets positiefs over de SuperFreekShow zou willen zeggen, zou dat kunnen zijn: 'Je kunt er in ieder geval iets van opsteken.' Maar dan mogen er geen fouten gemaakt worden. Onderdeel van de show is dat Freek in een soort kist zit met een dier. De twee teams (een team BN'ers, want die heb je nu eenmaal nodig voor een onbenullige shwow en een team gewone burgers) moeten er door vragen achter komen welk dier dat is. Een van de BN'ers zegt: "Muskusrat." Freek, de bioloog, zegt: "Dat reken ik goed." Maar wat heeft hij bij zich? Een gewone, doordeweekse, over de hele wereld voorkomende bruine rat. Ik wist meteen dat Freek, de bioloog, goed fout zat. Voor alle zekerheid keek ik nog even bij Wikipedia: (H)oewel de naam dat suggereert, behoort de muskusrat dus niet tot de ratten. (Onderstreping toegevoegd.) Waarom rekent Freek, de bioloog, zo'n pertinent fout antwoord goed?

In het AD kon je recentelijk lezen: Freek Vonk heeft Trix met open armen ontvangen. Het skelet van de in Amerika opgegraven tyrannosaurus rex werd vandaag overgebracht naar Museum Naturalis in Leiden. Televisiebioloog dr. Vonk werd op de snelweg door een colonne van politieagenten begeleid. "Dit is geweldig! De T. rex zit achter mij", riep hij op Instagram.

Weten we nu eigenlijk wel zeker dat die Trix, een verzameling oude botten, een T(yrannosaurus) Rex is. Freek vindt al gauw iets goed.