maandag 19 oktober 2009

Verzekerd

Bernard Welten is korpschef van de politieregio Amsterdam-Amstelland. Onlangs luchtte hij zijn hart in NRC Handelsblad. Trouw citeerde daar weer uit, o.a. dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen "wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden". Nu heb ik om te beginnen Bernard Welten niet meteen nodig om erachter te komen wat er zo al speelt in de samenleving. Maar goed, hij zal ook wel op de hoogte zijn en hij is ervoor aangenomen er wat aan te (laten) doen als mensen vals spelen. Het is zijn goede recht om een mening te hebben over wat er gedaan kan worden om de samenleving beter en/of veiliger te maken. Die mening mag hij ook uiten, maar niet in het openbaar. Bernard is ambtenaar en moet doen wat de politiek hem opdraagt. Hij mag dus tegen Job Cohen, de korpsbeheerder, vertellen hoe het volgens hem moet, maar als Job dat niet met hem eens is, moet hij, althans in het openbaar , verder zijn mond houden en gewoon weer aan het werk gaan.

De SP in Amsterdam vindt dat Bernard beter zijn biezen kan pakken. SP-fractievoorzitter Remine Alberts vindt dat Welten een brevet van onvermogen heeft afgegeven. "Dat is jammer voor Welten, maar in dit land is afgesproken dat de politie doet wat de politiek wil en niet andersom. Dat heet rechtsstaat. Er zijn zat landen in de wereld waar de politie het voor het zeggen heeft en daar zou ik om die reden echt niet willen wonen."

Trouwe lezers van 'Beggartalk' weten dat ik de SP een warm hart toedraag, maar hier is de partij een beetje onvoorzichtig, vrees ik. Bernard bleek vóór zijn aanstelling als korpschef zo vreselijk goed te zijn dat hij kon vragen wat hij hebben wilde. Zo ging de gemeente de helft van zijn nieuwe huis financieren. De belasting die hij daarover moest betalen nam het korps ook voor zijn rekening. Maar de klap op de vuurpijl: als hij voortijdig met wederzijds goedvinden zijn functie zou beëindigen, zou zijn inkomen tot zijn pensioen verzekerd zijn. Bernard wordt in 2020 65. Dus als hij nu met eervol ontslag gaat, zit de gemeente Amsterdam in principe nog een kleine 11 jaar aan dat niet bepaald lage salaris vast. En het zit toch al niet zo lekker met de Amsterdamse financiën.

Update
x

Onzin

Hoeveel mensen in Nederland begrijpen het werk van Albert Einstein? Wie op school goed heeft opgelet weet dat Isaac Newton 'iets met zwaartekracht of zo' te maken heeft, maar dan houdt het ook wel op. Mijn algemene ontwikkeling is redelijk te noemen, maar ik moest googelen om erachter te komen dat Richard Feynman de man is op het gebied van de kwantumelektrodynamica. (Maar vraag me niet wat dat precies is.) Van Christiaan Huygens wist ik nog dat hij het slingeruurwerk heeft uitgevonden. Van Gallileo Galilei kende ik natuurlijk de onsterfelijke uitspraak: "En toch beweegt hij." (De aarde om de zon. De kerk dacht dat het andersom was.)

Je had natuurlijk al door dat de vijf namen die ik hierboven noem behoren bij natuurkundigen. Wie van de vijf is 'de grootste'? Leuk dat die vraag in de Volkskrant wordt gesteld en dat ik ook mijn stem mag uitbrengen en al die andere lezers die net zo weinig van natuurkunde weten als ik. Op 21 oktober a.s. gaan ze in het Museum Boerhave, tijdens de "Nacht van de natuurkunde", uitmaken wie echt de grootste is. Dan hebben we er weer een canon bij. Het begon, geloof ik, met 'De grootste Nederlander'. Dat werd, of all people, Pim Fortuyn en Johan Cruijff kwam op de zesde plaats, nog vóór Michiel de Ruyter.

Inmiddels kunnen we een canon maken van de canons die je, wil je een beetje meetellen, moet kennen. Zullen we nou eens ophouden met die onzin?
x