maandag 11 juli 2011

Commentaar

"Het kan wel, een Zeeuw en een Drent." Wisten jullie dat? Je moet er wel wat voor over hebben om achter die wetenschap te komen. Je moet er niet alleen de Tour de France voor volgen, via de tv, je moet ook luisteren naar het vaak wezenloze commentaar van de commentatoren Herben Dijkstra en Maarten Ducrot.

Ik begrijp best dat het geen sinecure is drie á vier uur aan één stuk door commentaar te leveren bij een wielerwedstrijd, want er gebeurt niet altijd iets opwindends. Het schijnt verboden te zijn langer dan één minuut helemaal niets te zeggen en dus gaan ze dan maar iets zeggen dat met fietsen niets te maken heeft. Gisteren was er juist van alles aan de hand: de ene valpartij en ook de ene uitvaller na de andere, met als klap op de vuurpijl een auto van de Franse tv die domweg Flecha aanrijdt, die daardoor op zijn beurt onze landgenoot Hoogerland de weg af en tegen prikkeldraad aanduwt. Hoogerland had kort  daarvoor de zogenaamde Bolletjestrui heroverd. Leuk voor die jongen, maar waarom moeten die commentatoren dan voortdurend herhalen dat ze in Yerseke, waar Hoogerland woont, de tompoezen met de rode dingetjes erop weer uit de ijskast kunnen halen?

In Studio Sport maakten ze het nog mooier. Alle wielerfans hadden gistermiddag die aanrijding en de valpartij live kunnen zien. In het journaal en Studio Sport wordt dat nog eens herhaald. Dan wordt Hoogerland zelf geïnterviewd. En welke indringende vraag wordt hem gesteld? "Kun je vertellen wat er gebeurde?"

Ik kijk met plezier naar sommige sportgebeurtenissen. Commentaar daarbij kan verhelderend werken. De heren Dijkstra en Ducrot zijn beiden ex-wielrenners, die geacht kunnen worden verstand van zaken te hebben. Maar ik hoef niet voor het zoveelste jaar te horen hoe Ducrot over rotondes denkt. Dat het regent kan ik zelf ook zien. Het tijdsverschil tussen kopgroep en peloton wordt voortdurend in beeld gebracht, maar de commentatoren doen of ik naar de radio zit te luisteren. Kunnen ze bij Studio Sport niet eens bij wijze van experiment een wedstrijd uitzenden zonder enig commentaar?
x