donderdag 16 juli 2020

WELTSCHMERZ

Ik ben in principe een bewonderaar van mensen die open en bloot ideeën durven verkondigen die lijnrecht tegenover de ideeën van de meerderheid staan. Ik heb het dus niet over mensen die zich bij de sociale media achter een pseudoniem verschuilen en vervolgens de grootst mogelijk onzin, waandenkbeelden, complottheorieën en doodsbedreigingen aan andersdenkenden uitdragen. Er is een platform waar je dat allemaal (waarschijnlijk niet die doodsbedreigingen) alleen kunt doen onder je eigen naam en met je gezicht in beeld. Denk bijvoorbeeld aan Thierry Baudet of Maurice de Hond. Dat platform is het YouTubekanaal Café Weltschmerz, waarover de Volkskrant schrijft:

   Uit onvrede met de gang van zaken bij talkshows op tv biedt Café Weltschmerz een platform aan afwijkende meningen. In tijden van onrust en onvrede blijkt dat een gouden vondst.

Wie ­bekend is met Café Welt­schmerz herkent de opstelling meteen. Een kleine tafel in een donkere ruimte, met twee stoelen aan weerszijden, belicht door één grote lamp in het midden.

Die onvrede met de gang van zaken bij talkshows op tv zal, vermoed ik, wel slaan op zaken als "te links" en "teveel Grachtengordel". Een van de redactieleden en presentator is ict-ondernemer Bert Bril, die naar eigen zeggen richting het platform werd getrokken uit onvrede over de Volkskrant. Bril was trouwe lezer sinds zijn studententijd, vertelt hij telefonisch, maar vindt inmiddels dat de krant alleen nog ‘gesponsorde content’ verspreidt. Waarom vertelt hij er niet meteen bij wie die sponsoren dan wel zijn. Dat zou ik dan graag willen horen.

Bij Weltschmerz (...) mag iedereen zijn zegje doen. ‘Ook neonazi’s zijn er welkom.’ Bril is het lang niet eens met alles wat op het platform wordt verkondigd. ‘Maar ik vind het wel belangrijk de dingen van alle kanten te kunnen bekijken.’ Ja, dat doen Trouw, de Volkskrant, de NRC, Tubantia, het Nederlands Dagblad en de Stentor natuurlijk niet. Van de talkshow Op1 kun je trouwen niet direct zeggen dat die te links is, want daarin is ook plaats voor WNL, de omroep die zichzelf "Gezellig rechts" noemt. De EO is volgens mij ook niet de meest linkse omroep. Je zult bij Op1 niet vaak een neonazi aantreffen, maar gek genoeg mis ik die ook niet.

Meer dan eens is Weltschmerz verweten een podium te bieden aan complottheorieën, maar als het aan Von Kreyfelt ligt, is alleen al het woord ‘complottheorie’ beledigend. (...)  Complotten bestaan niet’, zegt hij, ‘hypothesen en denkmodellen, die wel’. Maar even later heeft hij het wel over: ‘Verontwaardiging over het feit dat er een overheid bestaat als de onze. Een overheid die het referendum afschaft. Die vrijheid van meningsuiting inperkt op sociale media. Die mensonwaardige situaties creëert met maatregelen rond een zogenaamde pandemie.’  Is dat een complottheorie, een  hypothese of een denkmodel? Voor een complot heb je een aantal mensen nodig. Nou die zijn er wel bij de overheid: 25 kabinetsleden, 225 parlementariërs en pakweg 120.000 rijksambtenaren. En dan heb ik de provincies en gemeenten nog niet eens meegerekend. (Ik heb overigens als eerder geschreven dat het merkwaardig is dat uit kringen van complotdenkers nooit klokkenluiders zijn voortgekomen.) Als het een hypothese is dan mag je verwachten dat geprobeerd wordt die met feiten te onderbouwen. Dan zal het wel een denkmodel zijn, maar ik hoop niet dat ik ooit tot zo'n denkmodel verval. Ene Ramon Bril, grondlegger van de actiegroep 'Viruswaanzin', beweert bij Weltschmerz "dat voor de gezonde mensen, 99,8% van de bevolking, mag je rustig zeggen, die krijgt er niets van. Die wordt verkouden, die wordt weer beter, heeft er geen schade van en gaat weer door." Dat betekent dat slechts 34.800 mensen (0,2% van de bevolking) vatbaar zijn/waren voor Covid-19. Waar komt dan dat bevestigde aantal van 51.146 besmettingen vandaan?  Dat zijn er, als Bril gelijk heeft, dus ruim 16,000 te 'veel.

Bril denkt er net zo als Von Kreyfelt over. ‘Ook de krankzinnigste verhalen zijn het waard om naar te luisteren’, vindt hij. ‘Er kan altijd een korreltje waardevolle informatie in zitten.’ Als op wereldschaal corona alleen al zo'n 580.000 mensen het leven heeft gekost kun je dan wel spreken van een "zogenaamde" pandemie? Waar zit dat "korreltje waardevolle informatie"?

Ook nog even dit: Zo’n 15 procent van de Nederlanders gelooft dat het coronavirus een biologisch wapen is, afkomstig uit een laboratorium. Dat blijkt uit onderzoek dat internationaal marktonderzoeksbureau Ipsos in mei publiceerde. Dat betekent dat zo'n 2,6 miljoen Nederlanders dat geloven. Ik vrees dat veel daarvan wel eens bij Café Weltschmerz op bezoek zijn geweest.

In een eerder nummer  van de Volkskrant wordt aandacht besteed aan oud-journalist en oud-hoogleraar Karel van Wolferen die de ‘kolossale propagandacampagne’ en de ‘groots opgezette volksverlakkerij’ aan de kaak stelt. Zijn verhaal: er ­bestaat een goed medicijn (hydroxychloroquine), maar dat wordt verzwegen omdat het Amerikaanse RIVM (CDC, Center voor Disease Control) en de Gates Foundation azen op de massaproductie van vaccins. ‘Er is een overvloed aan bewijs dat zij de  wereldpaniek hebben aangezwengeld, met vaccindictatuur als uitkomst’, zegt hij. Of zij zelf het virus hebben gemaakt en verspreid ‘zal door de strenge geheimhouding in de VS altijd onbekend blijven’, maar mét Van Wolferen krijgt de kijker een donkerbruin vermoeden. Zo zie je maar weer eens dat je ook oud-hoogleraren niet altijd op hun woord moet geloven. Zeker niet als ze geloven in complottheorieën.

Als je gelooft dat hydroxychloroquine "een god medicijn" is, zou je toch eens bij Apotheek.nl moten kijken.

Mededeling over hydroxychloroquine en het coronavirus

Het leek erop dat hydroxychloroquine tegen het coronavirus zou kunnen helpen. Artsen gaven hydroxychloroquine daarom in sommige situaties aan mensen met corona die heel erg ziek waren en in het ziekenhuis lagen. Maar de werking ervan valt tegen. En hydroxychloroquine kan wel ernstige bijwerkingen geven, zoals hartproblemen. Daarom wordt het nu niet meer gegeven aan mensen met coronaklachten. Er wordt verder onderzoek gedaan naar medicijnen tegen corona.

Dat had Karel ook kunnen lezen,maar hij zou meteen bedenken dat de beheerder van de site, de KNMP (de beroepsorganisatie van de Nederlandse apothekers), in hetzelfde complot zit als de Bill Gates Foundation en het CDC.

PS

Dit is, denk ik, wel de langste Beggartalk in 12 jaar bloggen: 999 woorden (boven dit PS).