woensdag 24 mei 2017

DESKUNDIG

Omdat ik elke dag vroeg op ben, zie ik elke dag het NOS-journaal van zeven uur. Gisteren werd ik dus al snel na het wakker worden geconfronteerd met het nieuws over de aanslag in Manchester. Vervolgens kregen we het gebruikelijke patroon voorgeschoteld. De nieuwslezer van dienst vertelt wat er aan de hand is en schakelt vervolgens over naar de correspondentter plekke (of in het zelfde land of werelddeel): "Kun je al iets meer vertellen?" Zoals gebruikelijk was het antwoord "Nee". Uiteraard. Als er meer  te vertellen was, had de nieuwslezer dat wel verteld.

Na het journaal van zeven uur volgt (werk)dagelijks 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Daar weten ze verder ook niets, maar ze hebben er wel een deskundoloog en een journalist van een krant bijgehaald en dan wordt er verder lang doorgepraat zonder dat er verder nieuws komt. Maar je kunt natuurlijk lekker speculeren.

Het leek me verstandig na een tijdje over te schakelen naar BBC 1. Die zitten er wat dichter op, nietwaar? Nou, daar volgen ze  dezelfde procedure. Het nieuws over de aanslag is verteld en vervolgens gaan ze naar een correspondent ter plekke, die verder ook niets meer te vertellen heeft dan dat over een tijdje de hoofdcommissaris van politie met een volgende verklaring komt.

Gelukkig is Matthijs van Nieuwkerk met vakantie, dus we hoefden geen gezeik in DWDDrrrrr aan te horen, maar Pauw was er als altijd. En die had weer wat deskundigen op het gebied van veiligheid en terreur op weten te scharrelen, die ik nog niet eerder gezien had. Hoeveel van die deskundigen hebben we eigenlijk in dit land?