donderdag 26 november 2009

Rechtsstaat

Wanneer de Europese Unie moet besluiten of ze weer een nieuw lid toelaten, wordt er onder andere bekeken hoe het staat met het rechtssysteem in dat kandidaatlid. Zo wordt er door velen met argusogen gekeken naar Turkije dat graag lid wil worden. Ik vraag me wel eens af of het rechtssysteem - in ieder geval de feitelijke uitwerking daarvan - in de lidstaten Roemenië en Bulgarije zoveel beter is dan het Turkse. Maar daar wilde ik het niet over hebben vandaag. Ik ga het hebben over Italië, dat met Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de EU, oprichtte.

Silvio Berlusconi is sinds mei vorig jaar premier van Italië. Dat was hij eerder van 2001 tot 2006 en van 1994 tot 1995. Daarnaast is hij een van de rijkste mensen in Italië, vooral vanwege zijn media-imperium. Tenslotte wordt hij al jaren verdacht van o.a. corruptie. Gedurende een aantal jaren kon hij daarvoor niet vervolgd worden omdat hij als parlementslid immuniteit genoot. (Er wordt zelfs beweerd dat hij juist daarom parlementslid werd.) Als premier genoot hij die immuniteit niet, dus dat regelde hij maar even. Maar het Constitutionele Hof van Italië verklaarde dat besluit onwettig en dus kon de Italiaanse justitie weer aan de slag met de zaak-Berlusconi.

Berlusconi zit nooit voor één gat gevangen. In de Volkskrant las ik dat hij weer een nieuwe truc bedacht heeft: Een plan van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dat een tijdslimiet stelt aan rechtszaken, kan ertoe leiden dat meer dan van 40 procent van de procedures sneuvelt. Als de nieuwe wetgeving gerealiseerd zou worden, zou die terugwerkende kracht hebben en raad nou eens welke van corruptie verdachte Italiaan daarvan zou profiteren.

Volgens Berlusconi zelf gaat het allemaal om één grote hetze tegen hem, vooral van 'links'. Dat zou best kunnen, maar áls hij zo onschuldig is, waarom wringt hij zich dan al jaren in allerlei bochten om aan vervolging te ontkomen? Je zult maar regeringsleider van een ander EU-land zijn. Dan moet je minimaal twee maal per jaar toch de hand van die man schdden.
x