vrijdag 22 augustus 2008

Kinderloos

We hebben er weer een categorie gediscrimineerden, resp. achtergestelde groep Nederlanders bij: de bewust kinderlozen. Als ik daarover iets lees, zoals gisteren in Trouw, voel ik me enigszins aangesproken: ik ben kinderloos, maar halfbewust. Toen Boukje en ik te horen kregen dat kinderen krijgen er niet erg inzat, was onze reactie: "Nou, dan niet." De medische wereld had ons met behulp van de toen beschikbare kennis en hulpmiddelen graag bijgestaan bij pogingen alsnog nageslacht te verwerven, we hadden adoptie kunnen overwegen, we hadden ons in de pleegzorg kunnen storten, maar we hadden niet zo'n allesoverheersende kinderwens. Het heeft ook wel iets om vlak voor je je naar de keuken begeeft om de warme hap te bereiden te kunnen zeggen: "Laten we maar iets in de stad gaan eten."

Wat zeggen nu die bewust kinderlozen? (Er) zou een toeslag moeten zijn voor kinderlozen omdat zij geen ’kleine milieuvervuilers’ op de wereld zetten. Is dat alles? Ben je gek? Er is volgens mij geen duidelijke samenhang tussen bewust kinderloos zijn en verhoogde aandacht voor het milieu. Het zit allemaal veel dieper en als je maar diep genoeg doorgraaft kom je altijd terecht bij de algemene klacht: hullie hebben meer voordeeltjes dan wij.

Het maandblad J/M, Voor Ouders, heeft het allemaal uitgezocht. Ik heb het persbericht van het maandblad er maar eens bij gezocht, want dan heb je het uit de eerste hand. (W)ie kinderen wil, moet alle lasten zelf maar dragen, zeggen bijna drie op de vier (74%) kinderlozen. Mensen met kinderen krijgen extra verlof (zwangerschap, bevalling, ouderschap). Vanaf 1 januari 2009 krijgen zij een kindgebonden budget, dat groter wordt bij elk volgend kind. (Uit wat jongere jaren kan ik mij de term 'fokpremie' nog herinneren.) Minderheden onder de gediscrimineerde bewust kinderlozen hebben de meest briljante ideeën: kindvrije uren in de supermarkt (28%), kindvrije zones en voorzieningen en parken, restaurants en dergelijke (31%), of een gegarandeerd kindvrije woonomgeving (19%). Laten we dan in één moeite door meteen maar het jeugdjournaal en 'Klokhuis' afschaffen; sluit alle speeltuinen; verwijder klimrekken en zandbakken, die medegefinancierd worden met de belastingcenten van de kinderlozen; gebiedt ouders met blèrende kinderen tram, bus of trein bij de eerstvolgende halte te verlaten .

40% van de kinderlozen erkent wel dat kinderen nodig zijn vanwege de vergrijzing. Die andere 60% vindt het kennelijk geen punt dat de Nederlandse bevolking uitsterft, of ze willen blijven doorwerken tot ze in het harnas sterven; pensioenen zijn dan immers niet meer nodig. Als ze maar geen cent voor anderen hoeven uit te geven.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.