woensdag 12 augustus 2020

QANON

De titel van dit blog zal niet bij veel lezers van dit blog een lichtje doen branden. Wikipedia schrijft er dit over: QAnon beschrijft de plannen van een diepe staat tegen de president van de Verenigde Staten Donald Trump en zijn aanhangers. De naam verwijst naar een pseudoniem "Q" dat gebruikt is op verschillende imageboards zoals 4chan door een vermoedelijk Amerikaans individu of groep van individuen. Diepe staat (deep state) beschrijft een samenzweringstheorie, volgens welke hooggeplaatste politici en personen ui de financiële en industrieële wereld en ordinaire criminelen de feitelijke machthebbers zijn. Niet alleen in  de VS  maar over de hele wereld.

Ik schreef hier onlangs over Janet Ossebaard. Voor haar is de deep state the Cabal. Voor weer anderen zijn het de Illuminati.

Je kunt natuurlijk al die complotbedenkers en  -gelovers een stelletje zielige domoren vinden, maar het wordt ernstiger als je dit in Trouw leest: In Georgia kan een aanhanger van de samenzweringstheorie QAnon vandaag een bijna zeker ticket voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden winnen. De Republikeinen liften mee op de populariteit van QAnon. De protestbeweging  (Black Lives Matter is een 'gigantische dekmantel voor PEDOFILIE en MENSENHANDEL!', twitterde de zwarte QAnon-activist Angela Stanton-King in juli. (...) Vandaag wordt met extra belangstelling gekeken naar de tweede ronde van een voorverkiezing in Georgia, waar QAnon-complotdenker Marjorie Taylor Greene de grote favoriet is om te winnen in een district dat in november bijna zeker naar de Republikeinen gaat. De kans is daarmee groot dat er straks een QAnon-aanhanger in het Huis van Afgevaardigden komt. (...) Donald Trump ondersteunde de campagne van Greene uitdrukkelijk, en retweet soms berichten van QAnon-activisten.

Het kan nauwelijks gekker worden, de president van het machtigste land ter wereld die eraan meehelpt complottheorieën te verspreiden. Waarom doet hij er als machtig man niets tegen? Dat lijkt me duidelijk: hij heeft niets in te brengen tegen deep state en/of the Cabal en/of de Illuminatie. Zij schrijven hem voor complottheorieën te retweeten met achtergrond te doen alsof dat Trump er alles aan doet om al die complotten te bestrijden, wat mede tot zijn herverkiezing zou kunnen leiden.

De laatste dagen heb ik mij behoorlijk beziggehouden met complotdenkers. De meest opmerkelijke theorie die, geloof ik, uit een gesprek met Lange Frans komt: onze koninklijke familie gaat met enige regelmaat per boot De Groene Draeck naar Italië waar ze andere koninklijke families ontmoeten. De hoofdactiviteit is het drinken van kinderbloed. Die kinderen moeten natuurlijk eerst vermoord worden.  Ik denk dat zelfs het meest geharde lid van een Oranjevereniging dit verhaal zo onzinnig windt dat het niet nodig is te weerleggen. Ik wil wel iets zeggen. De Groen Draeck is een boot van het type Lemsteraak. Dat type wordt gemaakt voor de Friese binnenwateren. Vóór de totstandkoming van de Afsluitdijk werd er ook mee gevist in het noordelijk deel van de toenmalige Zuiderzee en het Marsdiep. "Zowel aan de zeileigenschappen, als aan de zeewaardigheid, werden daar dikwijls zware eisen gesteld." las ik in een artikel uit 1956 over dit type schip. Ik zou daarmee de Golf van Biskaje niet willen trotseren.