woensdag 8 augustus 2012

2028

Het lijkt me niet waarschijnlijk dat ik in 2028 hier nog rondloop. Dus waarom zou ik me bezighouden met de vraag of  in dat jaar wel of niet de Olympische Spelen in Nederland - en dan waarschijnlijk in Amsterdam - zouden moeten plaatsvinden.  De voorbereidingen daarvan beginnen zo'n vier of vijf jaar eerder en ook dan zal ik waarschijnlijk niet meer zijn. Waar maak ik me druk over?

Ik heb niet het hele gesprek van Mart Smeets met Willem Alexander gezien, alleen het kleine stukje daarvan in het NOS-journaal, waarin de prins een warm voorstander bleek te zijn van het hierheen halen van de Spelen. Wat hij zegt valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid, dus onze huidige regering wil ook niets liever. Die vindt dus ook dat we ons momenteel te veel bezig houden met allerlei kortetermijnprobleempjes (Eurocrisis? Werkloosheid? Economische neergang?) We moeten ons oog richten op de toekomst. Kijk eens wat die Spelen kunnen betekenen voor onze infrastructuur! (Amsterdam een nog grotere bouwpunt dan het normaliter al is.) Kijk eens naar al die kindertjes die gaan sporten: de kleine Ranomi's en de kleine Epkes, die hun grote voorbeelden willen volgen. Dat zal heel wat schelen in de toename van het aantal diabetespatiënten.

We mogen ook niet vergeten dat gedurende een paar weken het volk aan niets anders denkt dan aan sport. De Schotten, de Welshmen en de Noord-Ieren voelen zich weer helemaal Brits, nu een stel landgenoten een reeks medailles bij elkaar fietst en loopt. We mogen nog blij zijn dat de meeste medaillewinnaars niet voortdurend zo'n show opvoeren als Usain Bolt. Die jongen kan bewonderenswaardig hard lopen, maar al die bijkomende gebaartjes komen mij zo langzamerhand de neus uit. Voor pantomime ga ik liever naar een theater. Wat de nummer 10 op de rekstok doet vind ik een stuk knapper dan 100 meter hardlopen. Waarom is dat eigenlijk het 'koningsnummer'?
x