donderdag 14 augustus 2014

UItslag

Gisteren was ik bij de longpoli van het (Sint) Lucas (Andreas ziekenhuis). Daar was ik heengegaan omdat ik gebrouilleerd was met de longpoli van het BovenIJ ziekenhuis. Gisteren werden eerst nog wat longfunctieonderzoeken gedaan en aansluitend had ik een gesprek met de longarts over de uitslag van die en eerdere onderzoeken, zoals een CT-scan.

In ieder geval is nu duidelijk dat er verder niets gedaan kan worden aan wat ik ervaren heb als toenemende ademnood bij fysieke inspanning. Mijn longen werken op ruwweg 50% van de capaciteit van gezonde longen. De straf voor zo'n vijftig jaar stevig roken; eigen schuld, dikke bult. Ik zal het verder moeten doen met de 'pufjes' die ik al geruime tijd gebruik.

Er is nog wat meer ontdekt. Op de foto en CT-scan die zeer recent in het Lucas gemaakt zijn was op de rechterlong iets te zien wat nog niet te zien was op de foto die afgelopen mei in het BovenIJ ziekenhuis gemaakt werd. Iets snel groeiends dus. Voldoende aanleiding voor verder onderzoek en gelukkig kan dat op zeer korte termijn. Morgenochtend al moet ik mij in de vroege ochtend nuchter melden in het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis voor een PET-scan (PET = positron emissie tomografie) en een CT-scan. Daarvóór krijg ik eerst een kleine hoeveelheid radioactief glucose toegediend.

Van het Antonie van Leeuwenhoek ga ik door naar het Lucas voor een bronchoscopie. Daarbij gaan ze dus met een cameraatje in mijn luchtwegen kijken. Mogelijk wordt er iets meegenomen (een biopt, een stukje weefsel) voor verder onderzoek. Op 28 augustus hoor ik de uitslag van scans, scopie en (eventueel) biopt.

Ik kan me voorstellen dat deze of gene lezer denkt: 'O jee, het zal toch niet ...?' Ja, uiteraard dacht ik dat ook. Maar na een herseninfarct, een hartinfarct, een tia en wat mindere ongemakken van medische aard raak ik niet zo gauw in paniek. Het zou ook zomaar een infectie kunnen zijn. Ik kreeg dan ook een recept mee voor een antibioticum. Ik wacht eerst 28 augustus maar eens af. Daarna zie ik wel verder.