zondag 13 juli 2014

Hybride

Waarom schaffen mensen een hybride auto aan? Omdat ze begaan zijn met het milieu. Geloof je dat zelf? Die hybrides zijn gewoon een stuk goedkoper. Trouw schrijft: De markt voor hybride auto's bloeide vorig jaar op dankzij de belastingvoordelen voor zzp'ers en ondernemers. Zakelijke gebruikers hoefden toen geen bijtelling te betalen, waardoor er een run ontstond op de energiezuinige modellen.

De voordelen voor het milieu vallen ook nog al tegen. TNO onderzocht de Mitsubushi Outlander en de Volvo V60. Hoewel alle auto's meer brandstof verbruiken dan de fabrieksnorm aangeeft, is het verschil bij half-elektrische auto's opvallend groter dan gemiddeld. (...) Zo zou de Mitsubishi Outlander op papier 1,9 liter benzine per 100 kilometer verbruiken, maar in de praktijk blijkt dat maar liefst 6,5 liter te zijn. Bij de Volvo V60 is het verschil iets kleiner: 5,3 liter in plaats van 1,8 liter.

Het verschil tussen de norm en het feitelijke gebruik wordt veroorzaakt door het feit dat de Europese keuringstest van geen kant klopt. Pas in 2020 is er een nieuwe test beschikbaar. Automobilisten laten zich overigens niet ontmoedigen door het grote verschil tussen papier en praktijk. Van de 15.000 hybride wagens die de eerste helft van dit jaar in Nederland zijn verkocht, is bijna de helft een Outlander of een V60. Wat je meer betaalt aan brandstof weegt niet op tegen de belastingvoordelen. Waarom zou je je dan druk maken om het milieu.