maandag 17 augustus 2015

GESCHIEDENIS

Naar verwachting komen er 1,7 miljoen mensen kijken naar al die tall ships die aan Sail 2015 meedoen. Ik kan binnen korte tijd bij het IJ zijn om ze met eigen ogen live te bekijken, maar ik heb al genoeg aan de minuten die het NOS-journaal zal besteden aan de tocht van al die schepen van IJmuiden naar Amsterdam.

Het PAROOL spreekt met Sail-directeur Mitra van Raalten. 'Sail vertelt ons waar we vandaan komen. Het is een levend geschiedenisboek.' (...) Wat Sail volgens haar zo uniek maakt, is dat de hele entourage authentiek is. 'Je kunt heel dichtbij komen, het hout aanraken, je bent onderdeel van het hele geschiedenisverhaal. Dat is anders dan wanneer je bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd in de ArenA gaat, de spelers blijven dan ver bij je vandaan.'

Ik ben geen kenner van de maritieme geschiedenis, maar volgens mij dateren de meeste tall ships uit de 19e eeuw. Diverse ervan zijn niet erg authentiek, maar replica's. Erg dikke geschiedenisboeken zijn het nu ook weer niet.

Als het om het 'aanraken van sporters' gaat, kent Mitra ook niet het hele verhaal. Ze heeft kennelijk nog nooit naar de beelden van de Tour de France gekeken. De renners moeten de supporters soms van zich af slaan, zo dichtbij kunnen ze komen en de renners aanraken. Voor de liefhebbers wellicht nog leuker dan een tall ship aanraken. Dat slaat ook niet terug.
 
Voor de bezoekers van Sail heb ik nog een advies: bezoek na afloop ook het oude centrum van Amsterdam. Daar is de hele entourage echt authentiek. Je kunt heel dicht bij een verleden komen dat veel ouder is dan die tall ships. Geen replica's, maar echt oude gebouwen.