vrijdag 5 juni 2015

NETTER

De Volkskrant had een aardig artikel, waarin beschreven werd hoe diverse aanhangers van de PVV, waaronder emeritus hoogleraar David Pinto, overstappen naar VNL van Bram Moszkowicz. VNL afficheert zich als 'rechtser dan de VVD en netter dan de PVV'. Het aantal afhakers bij de PVV groeit sinds Wilders zijn uitspraken deed over minder Marokkanen.

Pinto heeft wel iets weg van Jan Nagel: Hij was eerder betrokken bij Leefbaar Nederland, de LPF, de VVD, zijn eigen Politieke Partij Pinto (PPP) en in een ver verleden de PvdA . Recent deed hij mee met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker van de ouderenpartij OMA. Zonder resultaat. Hij wil kennelijk gewoon 'iets met politiek', zolang het maar niet links is. Hij vindt de PVV op economisch gebied links.

Wat moet ik nou met dat "netter dan de PVV"? Anders dan Wilders ziet Pinto 'diepe culturele patronen' als grootste probleem voor de integratie en niet de islam. Hij voelt niets voor het verbieden van de koran en moskeeën. 'Netter dan de PVV' zal dan iets betekenen als 'minder mensen met diepe culturele problemen'. Het lijkt me moeilijk zoiets discriminerend of racistisch te noemen. Dat zal Bram wel uitgezocht hebben.