maandag 5 december 2016

TINTJE

Als bij sportwedstrijden een buitenlandse sporter een mooi prestatie levert, hoor de je commentatoren nog wel eens zeggen dat er aan die prestatie een Nederlands tintje zit. Dan heeft die sporter bijvoorbeeld een Nederlandse overgrootvader, of zhij houdt van stroopwafels. Als Heather Richardson iets wint, zit er zelfs een heel grote Nederlandse tint aan, want zij is getrouwd met Jorrit Bergsma.

Bij het Wereldbeker Schaatsen dit weekend  werd de 500 m zeer verrassend gewonnen door Daidai Ntab. Zo, dat klinkt behoorlijk Afrikaans! Dat is wel heel bijzonder. Wat voor  Nederlands tintje zat daaraan? Geen enkel, want het was een compleet Nederlandse prestatie. Daidai is namelijk geboren en getogen in Nederland. Zijn vader is Senegalees, zijn moeder is Nederlandse. Waarom werd er door de commentator niet bij gezegd dat Daidais prestatie ook een Senegalees tintje had? In Senegal zal dit waarschijnlijk ook niet gezegd zijn, want schaatsen is daar volgens mij geen echt populaire sport.

Bij het schaatsen in Harbin, kort geleden, was er een mooie prestatie voor Kai Verbij. Ik heb dat er in Studio Sport niet bij horen zeggen, maar er zat wel degelijk een Japans tintje aan die prestatie, want hij heeft een Japansen moeder. Misschien hebben ze dat er bij de Japanse tv bij gezegd, want in Japan wordt ook wel degelijk geschaatst en behoorlijk goed ook. Maar Kai schaatst vooral goed op de 500 meter en dat is voor Japanners niet zo bijzonder. Dat kunnen bijna alle Japanse schaatsers (m/v) goed. En misschien vinden ze het daar niet zo nodig zich prestaties van buitenlandse sporters te 'naturaliseren'.