donderdag 7 juli 2011

Fluitje

Wat had ik altijd bij me tijdens mijn wandelingen door onherbergzame, weinig bezochte gebieden? Een fluitje, zoals scheidsrechters gebruiken, met zo'n 'erwtje' erin. Het geluid ervan draagt verder dan de menselijke stem en niemand zal denken dat het wel door een of ander beest voortgebracht zal zijn. Wie het hoort gaat in zo'n gebied ernaar op zoek. Zo'n fluitje is ook de redding geworden van Mary-Anne Goossens, de Limburgse die al geruime tijd in Spanje vermist werd. De Spaanse politie had het zoeken al gestaakt. Spaanse wandelaars vonden haar na het horen van het fluitje.

Ik vind het hele verhaal wat onbegrijpelijk, bijna onwaarschijnlijk. Het gebied waarin Mary verbleef wordt omschreven als bergachtig en niet erg toegankelijk. Vanwege dat fluitje dacht ik dat Mary dus enige ervaring had in bergwandelingen. Anders ga je ook niet alleen op stap in zo'n gebied. Ze zal ook niet op stap gegaan zijn zonder ook maar iets etenswaardigs mee te nemen.

Ik heb eens op Google Maps gekeken. Mary werd voor het laatst gezien in Frigiliana en gevonden ergens bij het riviertje Chillar. Hoeveel ten noorden van de A-7 zal ze gezeten hebben? Toch niet veel meer dan 10 km? Ze moet ook dat andere riviertje, de Higuerón, zijn overgestoken en dat kan alleen op ongeveer 100 m van de A-7, of ze is er ergens doorheen gelopen, of ze is eerst in noordelijke richting tot aan de bron van dat riviertje gelopen, maar dat is onwaarschijnlijk, omdat er geen wegen of weggetjes die kant op gaan.

Mary zal toch een kaart bij zich gehad hebben en kon dus ongeveer weten waar ze zat, hoe 'ongeveer' dan ook. Zelfs zonder kaart en zonder op een weg te zijn kon ze weten dat ze alleen maar in zuidelijke richting hoefde te lopen om de A7 en de kust te bereiken. Daar logeerde ze immers. En je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om te weten dat rond twaalf uur de zon in het zuiden staat.

Uit ervaring weet ik dat je in de bergen met een gemiddelde snelheid van 2 á 2,5 km per uur vooruit komt. Je loopt nooit in een rechte lijn, dus per dag kom je, hemelsbreed gezien, zo'n tien á 15 km in de richting van je bestemming.

Je hebt niet veel meer dan een dag nodig om erachter te komen dat je verdwaald bent. Mary vond een riviertje, zodat ze in ieder geval kon drinken. Ze was ook niet in paniek, want dan houd je het niet twee weken in je eentje uit. Zou ze niet bedacht hebben: riviertjes lopen altijd naar beneden en daar is 'beneden' de zee en Nerja, de plaats waar ze logeerde. Ze hoefde dat riviertje maar te volgen en na een dag lopen was ze terug geweest in Nerja.

Waarom is Mary twee weken lang op één plek blijven zitten?

UPDATE (13.51 uur)
De Limburger schrijft dat Mary is gevonden 200 m van de bron van de Chillar, ongeveer 3 km noordwest van Frigiliana, ongeveer 10 km - hemelsbreed - van Nerja.

UPDATE (8-7-2011, 6.44 uur)
Het verhaal wordt steeds onbegrijpelijker. In De Limburger lees ik dat de zoon vertelt, dat ze aanvankelijk het riviertje de Higuerón volgde. Dan zou ze Frigiliana bereikt hebben, waar ze voor het laatst gezien werd. Maar door een verkeerde afslag kwam ze bij de Chillar terecht. Ze is dus niet in Frigiliana geweest. De Limburger toont ook een foto van Mary bij dat riviertje. Voor haar ligt een rugzak. Wat heeft er in die rugzak gezeten, behalve het fluitje en een spiegeltje waarmee ze signalen heeft gegeven? Regenkleding? Er wordt nergens beschreven dat ze daar 's nachts onder lag, of dat ze die aan had. Na veertien dagen wat gras eten was ze lichamelijk nauwelijks verzwakt.
 x

Beloofd

Eigenlijk zou ik er helemaal geen aandacht aan moeten besteden, maar ik kan het niet laten. Ik ga het weer eens hebben over Johan Cruijff, die door Het PAROOL de clubicoon van Ajax wordt genoemd. Het was Cruijff eindelijk gelukt een positie van enige importantie bij Ajax te verwerven - lid van de Raad van Commissarissen - en enkele oud-Ajacieden, zoals Dennis Bergkamp en Wim Jonk, een functie bij de club te bezorgen. Nu wilde hij een andere voormalig voetballer - Tscheu La Ling - tot algemeen directeur benoemen.

Vreemd genoeg denkt de meerderheid van de Raad van Commissarissen niet dat Cruijff ongeveer dezelfde positie inneemt als God, dus ook niet dat hij onfeilbaar is. Sterker nog: zij zijn het niet eens met de aanstelling van La Ling, meldt NUsport. De leden schilderen de oud-Ajacied na verschillende gesprekken af als 'te licht en niet betrouwbaar.'

Omdat Ajax een Nederlandse club is, denk ik dat ze daar ook het regeltje 'meeste stemmen gelden' hanteren. Dat schijnt echter te veel gevraagd te zijn van Cruijff. Johan Cruijff is verbolgen over de manier waarop er bij Ajax met zijn aanbevelingen wordt omgegaan. Volgens het clubicoon van de Ajacieden wordt zijn benoeming van Tscheu La Ling, als algemeen directeur van de club, niet serieus genomen. Cruijff, die begin juni toetrad tot de Raad van Commissarissen van de Amsterdammers, dreigt nu al met opstappen. Zou ik  ook lid van de Raad van Commissarissen zijn, dan zou ik tegen Cruijff zeggen: "Beloofd is beloofd."
x