donderdag 15 augustus 2013

Smiley

Ik heb een hekel aan smileys en ik heb een hekel aan schotelantennes. Een vrouw in de Sumatrastraat in de Amsterdamse Indische buurt, heeft beide gecombineerd en dan krijg je dit:


Je mag hopen dat andere schotelbezitters dit voorbeeld niet op grote schaal volgen, want dan wordt het straatbeeld wel heel onappetijtelijk.

Ik las over deze antenne in Het PAROOL, dat hierover schrijft omdat de eigenares van de schotel, ene Yvonne Böhne, deze moet verwijderen, op last van de woningbouwcorporatie De Alliantie.Vind ik dat een goede beslissing van die corporatie? Nee! Officiële reden voor het verwijderen van de schotel: ze had toestemming moeten vragen om gaatjes in de gevel te boren. Yvonne: 'Ik huur het huis al 25 jaar, de woningbouwvereniging van destijds vond het geen probleem.' Die schotel hangt er al vijftien jaar. Het is eigenlijk ook niet De Alliantie die moeilijk doet. Die heeft een deel van de appartementen verkocht en dus moest er een Vereniging van Eigenaren (VVE) gevormd worden. Het is die VVE, je mag aannemen op instigatie van een of meer leden, die vindt dat de antenne verwijderd moet worden.

Hebben eigenaars van appartementen een andere mentaliteit dan huurders? De afgelopen jaren immers hebben huurders kennelijk niet tegen die schotel geprotesteerd. Zijn die eigenaars bang dat hun appartement in waarde daalt door die antenne? Je mag aannemen dat de meesten eigenaar werden op een moment dat die schotel al geïnstalleerd en de smiley erop geplaatst was. Dan hebben die eigenaars dus voordeel gehad van die (vermeende) waardevermindering en willen ze nu, bij eventuele verkoop, meer winst maken. Afgezien van esthetische bezwaren, wat voor last heb je eigenlijk van die schotel?
x