vrijdag 12 september 2008

Herdenken

Gisteren moesten we dus "9/11" herdenken. Op die datum vielen er zo'n 3.000 vooral Amerikaanse slachtoffers. Daarnaast was het een keiharde klap voor het Amerikaanse ego. Behalve de Amerkaanse Burgeroorlog hebben de Amerikanen nog nooit een oorlog op het eigen grondgebied hoeven te voeren. De aanslag op het WTC toonde aan dat Amerika niet zo onkwetsbaar is als de Amerikanen gewend waren te denken. Het was ook niet, zoals George W. Bush toen zei, een 'aanslag op de democratie'. Het was een aanslag op, onder meer, de hautaine houding van Amerika, dat zich na de Koude Oorlog de president, politieman, officier van justitie en rechter van de wereld waande en de rest van de wereld wel even zou vertellen hoe ze hun zaakjes naar Amerikaans model moesten regelen. Recentelijk, meldt 'The New York Times', heeft de Amerikaanse regering besloten dat ook zonder toestemming van de Pakistaanse regering haar troepen in Pakistan mogen opereren. Die verdomde Pakistanen doen veel te weinig aan het beschermen van Amerikaanse belangen.

De tv pakte gisteren uit met twee films: 'Flight 93' bij RTL7 en 'Fahrenheit 9/11' van Michael Moore bij de VPRO op Nederland 3. Ik heb ze geen van beide gezien. Wat Michael Moore te vertellen had heb ik al uitgebreider en gedetailleerder in diverse boeken gelezen. 'Flight 93' gaat over het vlieguig dat zijn doel niet bereikte. De passagiers probeerden te terroristen tegen te houden. Het toestel stortte neer. Toevallig had ik een dag of twee dagen tevoren op RTL7 een aankondiging van deze film gezien. Daarbij werd gezegd dat het ging om 'de zwartste dag in de geschiedenis'. Ik zou de tekstschrijver van die aankondiging wel eens willen spreken. Ik zou hem willen vragen wat hij dan vond van 12 mei 2008 toen er bij een aarbeving in China een geschatte 50.000 doden vielen. Of van 26 december 2004 toen een tsunami een slordige 300.000 dodelijke slachtoffers eiste. Waren dat 'grijze dagen'? De beelden daarvan waren niet zo spectaculair, want die kennen we langzamerhand wel. Overstromingen zien we wel vaker. Ingestorte huizen waaronder ze nog naar mensen zoeken zijn ook overal hetzelfde.

Nee, dan twee vliegtuigen die zich in twee wolkenkrabbers boren! Twee wolkenkrabbers die 'live' instortten. Die beelden kenden we nog niet. Dat is nieuw! Bovendien waren het geen slachtoffers in Verwegistan, maar in een westerse metropool.

Hoe kon zoiets gebeuren in het goed beveiligde Amerika? Dat zal ik vertellen. Amerika is pas na 9/11 goed beveiligd, tot op het idiote en contraproductieve af zelfs. Kort vóór 9/11 werden de controlemaatregelen op de Amerikaanse luchthavens versoepeld, omdat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de kosten daarvan nogal hoog vonden. Het was dus voor Mohammed Hatta c.s. niet zo'n kunst in die vliegtuigen te komen.