woensdag 27 september 2017

ERETITEL

Amsterdam heeft een hele rij NS-stations. Een daarvan is het grootste: Amsterdam Centraal, dat tot 2000 nog Amsterdam C(entraal) S(ation) heette. Nog een aantal steden heeft meer dan één station, waarvan er dan ook één 'Centraal' achter de plaatsnaam heeft staan: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Arnhem. Het laatste is dus het enige 'Centraal' buiten de Randstad.

Zwolle heeft slechts één station. Om de een of andere reden denkt het gemeentebestuur van Zwolle dat 'Centraal' een soort eretitel is. In de Volkskrant las ik: De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) denkt dat zijn stad eveneens een goede kans maakt op de eretitel. 'Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland en we zijn een nieuwe stationshal aan het bouwen.' 


Je kan vanuit Zwolle met de trein zes kanten op, dus je mag het een knooppunt noemen, maar 'Centraal' is een aanduiding, geen titel, laat staan een eretitel. Ik denk tenminste niet, dat die andere 'Centraals' het als een eretitel zien. Ze zijn gewoon het grootste/belangrijkste uit een rijtje, al is dat (Leiden) een rijtje van slechts twee.

De naamsverandering van het station gaat enkele tonnen kosten. Een naamswijziging behelst meer dan het vernieuwen van een paar bordjes op het station. NS en ProRail moeten de naam ook overal in hun systemen aanpassen. De kosten daarvan zijn voor de aanvrager (= de gemeente Zwolle). Dus dat kost gemeenschapsgeld. En waarom? Wij (zegt wethouder Anker) vinden dat ons station op dit moment weinig aandacht krijgt. De toevoeging Centraal geeft een bepaalde klank aan een station en daarmee aan de stad.

Misschien moet Zwolle dezelfde truc als Amsterdam uithalen, dat van Zandvoort Amsterdam Beach maakte. Ze zouden het station van Kampen Zwolle Hanze kunnen noemen, van Dalfsen Zwolle Salland en van Wezep Zwolle Veluwe. Dat gaat waarschijnlijk nog meer geld kosten, maar, al weer die wethouder: Met de kosten zijn we nu niet bezig, daarvoor is het nog te vroeg.'

Volgens mij kun je bij dit soort megalomane projecten niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over de kosten. Voor je het weet wordt het een item bij 'Kanniewaarzijn'.