vrijdag 6 november 2015

INVLOED

Trouw schrijft over een artikel in de NRC: De krant meldde dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen heeft geschreven van een wet die Nederlandse banken een belastingvoordeel geeft van 350 miljoen euro per jaar op een nieuw type obligatie (schuldbewijs bij lening). (...) De Tweede Kamer eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Politici maken wetten, niet bankiers, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer woensdag. 

Waar maakt die Nijboer zich nou zo druk over? Hij heeft natuurlijk gelijk: politici, waarvan hij er een is, maken wetten, niet de ING. Het was dan ook niet de ING, maar de minister van Financiën, die met een wetsvoorstel kwam. De minister mag helemaal zelf weten wie hij, naast zijn ambtenaren, inschakelt bij het maken van dat voorstel. Het is vaak best handig daarbij 'het veld' in te schakelen. Daar weten ze immers het beste hoe sommige voorstellen in de praktijk van alle dag zullen uit pakken.

Nijboer moet trouwens niet doen alsof hij zelf nooit overleg pleegt met belangengroepen, voordat hij zijn oordeel klaaar heeft over een wetsvoorstel. Die belangengroepen proberen zijn besluitvorming (en die van zijn collega's) te beïnvloeden. Daar bestaat zelfs een woord voor: lobbyen. Heeft Nijboer nooit met een lobbyist gesproken?