donderdag 1 november 2012

Lenie

Als je van tijd tot tijd naar National Geographic of Animal Planet kijkt, zie je nog wel eens het spotje van de Zeehondencrèche van Lenie 't Hart, waarin een zielig zeehondje liefdevol wordt opgenomen.

Als ik het goed begrepen heb, zijn er nogal wat bezwaren tegen die crèche. Zieke beesten in de natuur horen dood te gaan. De sterkste horen, in het belang van de soort, nu eenmaal hun genen door te geven aan volgende generaties, niet de zwakkere door Lenie opgelapte en later weer uitgezette exemplaren.

Intussen is er nog minder reden om de de crèche te laten voortgaan. In Trouw las ik: Internationale experts hebben een recordaantal zeehonden geteld in de Waddenzee tussen Nederland, Duitsland en Denemarken. Dat liet het internationale Waddensecretariaat woensdag weten in het Duitse Willemshaven. Ze telden 26.220 dieren en dat is sinds het begin van de telling in 1975 niet zo veel geweest.

Daar komt nog iets bij, iets wat ik laatst ergens hoorde, las of zag. Die zeehondjes zien er ontzettend lief en aaibaar uit, maar het zijn ook roofdieren. Tegenwoordig richten ze bijna een slachting aan onder de bruinvissen in de waddenzee. Bruinvissen zijn familie van de dolfijnen, dus ook zoogdieren. Het zou me eigenlijk niet verbazen als Pieterburen binnenkort een bruinvissencrèche herbergt.

========================
Ik heb 17 dagen niet gerookt. (Wordt vervolgd.)
========================
x