dinsdag 30 juli 2013

Zomergasten

Jarenlang heb ik niet naar 'Zomergasten' gekeken. Na een aantal jaren had ik het wel gezien. Het was niet langer belangrijk wie en wat er in het programma te zien was, maar wie het presenteerde en hoe zhij het deed. Afgelopen zondag heb ik weer eens gekeken. Niet vanwege de gast van dienst want ik ben geen liefhebber van Hans Teeuwen. Ik vind hem eerder irriterend dan humoristisch, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij. Na een half uur was ik dan ook wel uitgekeken en ben ik naar bed gegaan.

De Volkskrant vond het de moeite waard er een hele column aan te wijden onder de titel 'Teeuwen bleek ze toch echt allemaal op een rijtje te hebben en wilde zich hier bijna voor verontschuldigen'. 37 mensen (tot 14:12 uur) vonden het weer de moeite waard daarop te reageren en de onbenullige details werden daarbij niet geschuwd: Waar komt overigens die vreemde onhebbelijkheid vandaan om, zoals (Wilfried) De Jong (de presentator) gisteren deed, de bovenste twee -- of waren het er drie ?? -- knoopjes van het overhemd open te zetten? Zeer, zeer ordinair. Teeuwen deed dat beter: van zijn duur ogende overhemd stond slechts één knoopje, het bovenste, open. Misschien voor sommigen een detail, maar juist aan details herken je de beschaving.

Als je nog even verder googelt dan zie dat die column en de reacties daarop weer aanleiding gaven tot commentaren op Facebook. Ik heb geen tweets gezien, maar waarschijnlijk heb ik niet lang genoeg gezocht. (Zal ik vast reageren? Er moest ook iemand zo nodig over bloggen.) Het programma wordt inmiddels 26 seizoenen uitgezonden, wat behoorlijk lang is voor een programma dat (gemiddeld) zo'n 300.000 kijkers trekt. Ik vermoed dat die zich als intellectuelen beschouwen. Ik ben maar een gewone jongen.