dinsdag 7 juli 2020

PIET

Op NPO1 is ongeveer 20 keer per dag het NOS-journaal te zien. Dat eindigt altijd met de weersverwachting die verwoord wordt door medewerkers van het KNMI, die allen een wetenschappelijke opleiding meteorologie hebben afgerond.

Jarenlang kon je bij SBS6 ook naar een weerbericht kijken, dat van Piet Paulusma. Wikipedia vertelt over hem: Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een cursus van de Teleac en het bestuderen van natuurverschijnselen. Daarnaast heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad. Hij weet vast en zeker meer dan ik van meteorologie, maar qua deskundigheid schat ik die mensen van het KNMI toch iets hoger in.

Ruim 23 jaar (tot en met 30 september vorig jaar) verzorgde Piet het weerbericht bij SBS6. Een heel enkel keer heb ik daar wel eens een stukje van gezien. Als ik me goed herinner stond hij altijd tussen een groep andere mensen op een steeds wisselende plek ergens in Friesland en beëindigde hij zijn weerbericht altijd  met "Oant moarn, tot morgen."

Ik kan me voorstellen dat het een klap voor Piet was dat hij door SBS6 aan de dijk werd gezet en er zullen best wat SBS6-kijkers geweest zijn die die klap mee voelden, maar Goddank, omroep MAX, grossier in populaire programma's, stelde Piet in de gelegenheid elke werkdag aansluitend aan 'Tijd voor MAX' zijn weerbericht te brengen. Ik kijk wel eens naar 'Tijd voor MAX', dus ik heb de Piet nieuwe stijl wel eens gezien. Hij staat nog steeds op wisselende plekken ergens in Friesland, maar nu alleen en eindigt nog steeds met "Oant moarn, tot morgen." en af en toe wordt hij vervangen door zijn dochter

Het is mij niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van Piets Weerbericht, na al die weerberichten die je in de loop van de dag al bij het NOS-journaal hebt kunnen zien en wat Piet zo populair maakt. Is de omgeving van de weermensen van de NOS te saai?

Overigens wat Piet kan, kan ik ook. Geef me een autocue met de tekst van het laatste NOS-weerbericht en ik breng het foutloos bij je thuis.