zaterdag 17 mei 2014

Zonder

In mijn jeugd dronk ik dagelijks melk. Ik geloof zelfs meerdere glazen per dag. Toen vond ik melk ook wel lekker. Tegenwoordig drink ik melk uitsluitend per wolkje in mijn thee. De magere melk of de melk met 0% vet vind ik 'puur' niet echt lekker.

Yoghurt at ik vroeger ook vrij vaak. (Voor de jongsten onder de lezers: drinkyoghurt is een uitvinding van de laatste jaren.) Ik deed er wel altijd een schepje suiker bij, want zonder vond ik het wat te zuur.

In commercials worden melk en yoghurt tegenwoordig vaak aangeprezen met kreten als "zonder suiker" of "zonder smaakstoffen". De melk die de koeien leveren smaakte van zichzelf prima, tot alles wat het lekker maakte eruit gehaald was. De yoghurt die ervan gemaakt werd was ook zonder suiker of andere smaakstoffen voor de meeste mensen prima te eten. Nadat alle kraak en smaak uit de melk en yoghurt verdwenen waren, ging de industrie deze simpele voedingsmiddelen weer opleuken. Melk kreeg bijvoorbeeld een sinaasappelsmaakje. (Melk met een colasmaakje heeft, geloof ik, nog niemand aangedurfd.)

Nu wordt het weer eigentijds om melk en yoghurt 'puur' te gebruiken. Als je al die 'magere' troep tenminste 'puur' mag noemen. Nog moderner is: de koe uitschakelen en melk van soja maken. Die wil ik niet eens proberen.
x