vrijdag 17 mei 2013

Rolmodel

In Het PAROOL lees ik: De Amsterdamse wethouder Andrée van Es roept religieuze leiders over de hele wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van acceptatie van homo's, lesbiennes en transgenders. Amsterdam had lang de naam een voor homo's gunstig klimaat te hebben, maar: Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat voornamelijk jonge mannen zich schuldig maken aan geweld tegen homoseksuelen. 'Ze voelen zich bedreigd door het idee dat andere mannen hen als seksobject zien.' Het is een bekend misverstand dat homo's op jonge jongens vallen. Dat is net zo min het geval als dat alle heteromannen op jonge meisjes.

Andrée heeft natuurlijk gelijk in haar mening dat veel religieus georiënteerde mensen denken dat elk seksueel gedrag dat afwijkt van wat zij 'normaal' vinden door hun Opperwezen niet getolereerd wordt en dat zij daar dus iets tegen moeten doen. Religieuze leiders zouden daar iets aan kunnen doen, maar ik vrees dat die niet veel anders denken dan hun kuddes. Zij zullen bovendien niet vreselijk onder de indruk zijn van de oproep van een Amsterdamse wethouder, die GroenLinks vertegenwoordigt, bepaald niet de grootste politieke partij in Nederland. De "voornamelijk jonge mannen" zullen ook niet meteen denken 'OK, als Andrée van Es het OK vindt, dan doe ik ook niet meer moeilijk over homo's, lesbiennes en transgenders.

Ik denk dat de jonge mannen zich eerder laten overtuigen als bijvoorbeeld bekende profvoetballers een keer uit de kast komen, zodat ze kunnen zien dat homo's ook 'echte mannen' kunnen zijn, die er geen been inzien een tegenstander te trakteren op een forse tackle. Die homo's moeten nu eens gaan beseffen hoe belangrijk hun rolmodel  is. Het is kennelijk niet voldoende dat politici, zangers en burgemeesters openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen.
x