donderdag 28 april 2016

FEESTMAAL

Het zal zo'n dertig jaar geleden zijn, dat ik voor 't eerst asperges at, op de traditionele manier, dus met ham en ei en een botersausje. Met een vriend had ik een paar dagen gewandeld in Zuid-Limburg. Op de weg naar huis besloten we  wat te eten bij Van der Valk. Het was het aspergeseizoen en ik besloot het eens te proberen. Na alle begeesterde verhalen over asperges, ('het witte goud', toch?), was ik nogal teleurgesteld. Ik vond het geen herhaling waard.

Gisteren was een soort feestdag en het leek me wel aardig eens gek te doen: ik zou weer eens asperges gaan eten en dit maal zelf bereide. Ik had dit recept van het Internet gehaald:Asperges met ham en ei

Ingrediënten (voor vier personen)
  • 2 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd
  • 6 eieren, hardgekookt, in stukken
  • 100 g boter
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
  • nootmuskaat
  • 200 g gekookte ham, in plakjes
Bereiden
Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet.

Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een grove zeef.

Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met eikruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat.

Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.


Gisteren at ik dus voor het laatst asperges. Ik zeg niet dat ze niet te eten waren, maar het is me nog steeds volmaakt onduidelijk waarom zoveel mensen helemaal uit hun bol gaan, als het aspergeseizoen weer is aangebroken. Ze hebben volgens mij net zoveel smaak als aubergines. Die eet ik ook nooit.