maandag 14 december 2009

Kerst

Nieuwtje geplaatst op : 12-12-2009

Kerstfeest

Beste ouders en kinderen van de Odaschool.

We zijn als school naïef geweest.
Er is voor de Kerstviering vlees besteld dat ook moslims mogen eten.. Zoals al in de krant heeft gestaan is de keuze van het vlees puur uit praktische overweging gemaakt, zowel financieel als in de bereiding.
Een paar ouders hebben bij de directie of de oudervereniging kenbaar gemaakt dat ze dit niet juist vonden voor een Katholieke school. We hebben aan die ouders tekst en uitleg gegeven en beloofd om e.a. nog eens te overwegen.

Die overweging is gemaakt. Er is nu besloten om weer op de gebruikelijk manier voor het Kerstdiner te zorgen: kinderen kunnen kiezen. Hopelijk kunnen we ons dan weer gaan richten op een gezellig Kerstfeest voor de kinderen.

Het zou jammer zijn als de naam van de school door één onvoldoende doordachte actie beschadigd zou worden.

De tekst hierboven heb ik integraal overgenomen van de website van de Odaschool, een katholieke basisschool in Weert. Ik kwam daarop door de kop boven een bericht in Trouw: Toch 'gewoon' vlees op kerstdiner school Weert.

De leiding van de school had al dat rumoer simpel kunnen voorkomen. Dan heb ik het niet over de multiculturele aspecten van het hele gebeuren, maar over een oer-Nederlands aspect, zeg maar: de kerstviering op zich. Op 23 december vorig jaar schreef ik daar dit over: "Kerst wordt natuurlijk vooral in de familie- en vriendenkring gevierd, maar voor je daar aan toe bent, hebben al veel mensen de kerstborrel op het werk achter de rug, de kerstdrive van de bridgeclub, het kersttoernooi van de tennisclub, het kerstballetje opgooien bij de korfbalclub of een van de talloze andere kerstbijeenkomsten waarvan het ritselt tijdens de donkere dagen vóór de stille nacht, heilige nacht."

Ook in mijn jeugd werd op school aandacht aan de kerst besteed. In mijn herinnering staat dat op de laatste middag vóór de kerstvakantie kerstliedjes werden gezongen. De meester of de juf vertelde een passend verhaal. Mij staat ook bij dat we een brandend kaarsje op de bank mochten hebben. Er zal wel een kerstboom geweest zijn. Maar dan had je het wel zo'n beetje gehad.

Op sommige terreinen ben ik kennelijk het contact met de werkelijkheid enigszins verloren. Zelfs op de basisschool wordt de kinderen tegenwoordig al een KERSTDINER aangeboden. Gaan de sportclubs daar nu tegenop concurreren? Wat wordt die kinderen t.z.t. bij het voortgezet onderwijs aangeboden? Als ze eenmaal een baan hebben zijn ze vast niet tevreden met een kerstborrel met alleen maar bitterballen en blokjes kaas.
x